Bosna i Hercegovina     | 22.05.2020. 11:46 |

Emmaus dostavio hiljade iftara na kućni prag u Podrinju, Doboju i Tuzli

FENA Maja Nikolić

TUZLA, 22. maja (FENA) - Humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnosti Emmaus je tokom mjeseca ramazana dostavila hiljade iftara na kućni prag i oko 5.000 paketa najugroženijim kategorijama stanovništva u Podrinju, Doboju, Doboj Istoku i Tuzli.

Iz ove organizacije podsjećaju da Emmaus već godinama organizuje kolektivne iftare u mnogim lokalnim zajednicama, a posebno na području povratničkih medžlisa.

Ove godine, zbog novonastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, organizacija kolektivnih iftara se nije mogla realizovati, te se javila ideja da se realizuje akcija "Iftar na kućni prag“.

-Sve naše kuhinje u Doboj Istoku, Srebrenici i Zvorniku, osim 3.000 obroka za naše stalne korisnike, pripremaju i iftare. Korisnici naših usluga su različitih socio-zdravstvenih stanja, patologija i socijalno osjetljive osobe, koje nisu u mogućnosti spremiti sami sebi obrok zbog bolesti ili nekih drugih razloga. Na ovaj način samom distribucijom obroka i iftara na kućni prag čuvamo i dostojanstvo svih naših korisnika - kazala je asistentica na projektima u Emmausovom uredu u Zvorniku Subhija Ibrahimović.

Upravo u ovom podrinjskom gradu, Emmaus realizuje dva projekta - "Dnevni centar za djecu“ i "Jedan obrok dnevno“. Tokom pandemije rad centra je obustavljen, a povećan je broj zahtjeva za dnevni obrok koje dobijaju preko centara za socijalni rad.

Zbog toga se cijeli Emmausov tim u Zvorniku, kojeg čini socijalni radnik, psiholog-pedagog, kuharica, pomoćna kuharica i vozač, posvetio pripremi i distribuciji iftara i obroka.

-S obzirom da naše kuhinje pripremaju obroke svaki dan za korisnike, vodeći se posebnim jelovnikom prilagođenim našim korisnicima, tako isto i za iftare imamo poseban jelovnik koji može zadovoljiti i nahraniti jednog postača. Obroci i iftari se distribuiraju svaki dan na kućni prag, gdje se pređe oko 250 km dnevno - navodi Ibrahimović.

Posebnu težinu u ovom poslu, navodi, ima činjenica da se iftari i obroci dostavljaju u mjestima gdje je počinjen genocid i gdje veliki broj majki žive same. Ističe da povratnici ne žive dobro, te da život na selu piše posebnu priču.

-Najdublji trag ostavlja činjenica da je naša posjeta i uručivanje iftara nekim nenama jedina prilika da im neko otvori vrata, da razgovaraju sa nekim i podijele svoj bol - dodaje Ibrahimović.

Ovoj organizaciji je važno, naglašava, da u budućnosti održi saradnju sa donatorima. Od prvobitnih 200 iftara, s kojim je počela realizacija ove akcije, cilj je bio dostaviti 1.000 iftara dnevno u Tuzli, Doboju, Srebrenici, Doboj Istoku, Bratuncu i Zvorniku.

-Sada, na kraju ramazana, taj broj smo nadmašili. Podijeljeno je hiljade iftara, a kada je riječ o paketima, podijeljeno je oko 5.000 prije, ali i u toku ramazana. Sve to zahvaljujući našim donatorima. Posredstvom Emmausa smo podijelili 450 paketa i obradovali 500 postača iftarom u mjestu Kamenica kod Zvornika. Akciju je podržao Džemat Yverdon iz Švicarske, a mnogim članovima ovog džemata je Podrinje rodni kraj - ističe Ibrahimović.

S obzirom da se Emmausovi projekti u Zvorniku "Dnevni centar za djecu“ i "Jedan obrok dnevno“, ne realizuju u jednom prostoru, želja im je u budućnosti obezbijediti objekat koji će ispunjavati kapacitet za oba projekta. Broj korisnika za dnevne obroke se povećava, te će u budućnosti, zbog kapaciteta kuhinje, biti prinuđeni da uskrate obroke za nove korisnike ili da nađu nove prostorije.

Ibrahimović je stoga pozvala sve pojedince dobre volje, institucije i našu dijasporu da pomognu ovakve i slične aktivnosti, za dobro onih kojima je pomoć potrebna, a takvih je svakim danom, nažalost, sve više.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'