Društvo

'Merhamet' podijelio prehrambrene pakete sarajevskim piscima penzionerima

Saopćenje, Foto FENA/HO "Merhamet" MDD

  SARAJEVO, 23. maja (FENA) - Regionalni odbor “Merhameta” Sarajevo, na molbu Predsjedništva Društva pisaca BiH da se u vremenu pandemije koronavirusa pomogne članovima Društva pisaca BiH koji su u penziji, dostavio je odgovarajuću pomoć u prehrambenim paketima i sredstvima za higijenu za trinaest književnih stvaralaca koji žive na području Kantona Sarajevo.

U samom dopisu, koji je potpisao predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević, potencirano je da su mnogi pisci, pogotovo oni koji imaju penzionerski status, društveno veoma zanemareni i da su ovakve krizne situacije mogućnost da se i na ovakav način ukaže važno poštovanje prema njihovu književno-stvaralačkom radu i ostvarenom djelu, saopćeno je iz "Merhameta".

- Društvo pisaca BiH, nažalost, nema nikakvih redovnih sredstava da bi materijalno moglo potpomoći svoje istaknute autore. Riječ je o bosanskohercegovačkim književnicima koji su bili dobitnici važnih književnih nagrada i drugih društvenih priznanja, mnogi su zastupljeni u lektirama za osnovne i srednje škole, prevođeni su na mnoge svjetske jezike – kazao je predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević.

Regionalni odbor “Merhameta” Sarajevo, zahvaljujući podršci svoje centrale HO “Merhamet” MDD, pravovremeno je reagirao i za trinaest književnika na kućne adrese dostavljeni su posebno spremljeni paketi u prehrambenim artiklima i sredstvima za higijenu.

Predsjednik Društva pisaca BiH Hadžem Hajdarević je zahvalio “Merhametu” na tom humanom gestu.

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet”, kao društveno odgovorna institucija, nastavlja svoju humanitarnu misiju i kad je u pitanju kultura i zaštita naših kulturnih vrijednosti i prigodna adekvatna pomoć istaknutim imenima koji su neposredni tvorci i promotori kulture u našoj zemlji, kaže se u saopćenju "Merhameta".

 

 

 

(FENA) D.V.