Regija     | 26.05.2020. 15:24 |

Bregu: Zapadni Balkan treba napraviti zaokret i preći na akumulaciju znanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. maja (FENA) - Još neobjavljeno godišnje istraživanje javnog mnijenja i privrednika sa zapadnog Balkana - Balkanski barometar za 2020. pokazuje da se, prema očekivanjima, internet u velikoj mjeri koristio za komunikaciju, uz procvat društvenih medija (69 posto), dok se uobičajeno manje koristio za obrazovanje (30 posto) i kupovinu (22 posto).

Istaknula je to generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na Regionalnom razvojnom forumu za Evropu, održanom danas putem interneta, potcrtavajući da usluge e-uprave koristi tek tri posto stanovništva, te da podaci, također, pokazuju da manje od 17 posto stanovništva u regionu ne koristi internet, a što se uglavnom odnosi na građane starije od 65 godina. 

- Prinudni prelazak na digitalna rješenja zbog pandemije predstavlja veoma bitnu promjenu u poslovnim procesima i procesima uprave, te omogućava veću i očekivanu upotrebu digitalnih tehnologija za stvaranje novih mogućnosti, za inovativna rješenja, kao i za uspostavljanje novih pravila i zahtjeva tržišta - saopćeno je iz RCC-a.

Istovremeno, izračunato je da je 10 posto porasta indeksa digitalizacije povezano sa 0,63 posto rasta BDP-a.

- Iako su tokom prethodne godine ekonomije zapadnog Balkana generalno bile uspješnije u provođenju digitalne transformacije, razlike u odnosu na prosjek Evropske unije su i dalje veoma velike. Prema procjenama OECD-a 50 posto domaćinstava u šest ekonomija zapadnog Balkana nema računar, dok jedna trećina nema priključak na širokopojasni internet. Ekonomije Zapadnog Balkana trebaju napraviti zaokret na svom razvojnom putu i sa puta koji je vođen akumulacijom fizičkog kapitala preći na put koji je zasnovan na akumulaciji znanja. Digitalne vještine su ključan odgovor na automatizaciju poslovnih procesa, i u tom smislu zajedno trebamo uložiti dodatan trud u korist građana zapadnog Balkana - zaključila je Bregu.

Kako se nadalje navodi, region je već počeo sa pripremama za period poslije pandemije kroz pripremu programa digitalne transformacije za 2021-2024. godinu s ciljem stvaranja temelja za regionalni jedinstveni digitalni prostor i zapadni Balkan spreman za digitalno doba.

Konstatirano je kako u pripremi regionalnog digitalnog programa treba koristiti više inovacija, razmišljanja izvan uobičajenih okvira, ali i razmišljanja usmjerenih na digitalizaciju.

Vijeće za regionalnu saradnju iskazalo je spremnost da pomogne regionu da utvrdi nedostatke u pogledu povezanosti i tako pomogne boljem korištenju sredstava Investicionog okvira za zapadni Balkan u cilju povećanja ulaganja u digitalnu infrastrukturu.       

Regionalni razvojni forumi pružaju priliku za dijalog na visokom nivou između Međunarodne unije za telekomunikacije i evropskih donosilaca odluka zemalja članica Unije i sektorskih članica, kao i drugih aktera. Ovi forumi služe kao platforma za procjenu strateških orijentacija koje mogu uticati na regionalni plan rada Biroa za razvoj telekomunikacija između svjetskih konferencija o razvoju telekomunikacija, kao i za davanje dodatnih smjernica o aktivnostima dugih sektora u Evropi.

Današnji Regionalni razvojni forum za Evropu organizovala je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) uz podršku Nacionalne uprave za upravljanje i regulisanje komunikacija Rumunije, navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!