Svijet     | 27.05.2020. 12:23 |

Rouhani: Iranski parlament simbol je vjerske demokratije

FENA Internet

TEHERAN, 27. maja (FENA) – Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je u srijedu da je parlament simbol demokratije širom svijeta i simbol je vjerske demokratije u Iranu, dodajući da nezavisnost tri sektora vlasti ne izaziva sukobe među njima.

Iranski predsjednik dao je te komentare u obraćanju prvom sazivu novog parlamenta.

Čestitajući novoizabranim poslanicima, Rouhani je kazao da su mandati i vlade i parlamenta prekratki, ali da međusobnom saradnjom oni za sobom mogu ostaviti  naslijeđe koje bi trajalo decenijama, pa čak i stoljećima.

- Brojni parlamenti i vlade dođu i prođu, ali primjećujete da je Građanski zakon  decenijama izvor ponosa za Iran i zakonodavni sistem zemlje – kazao je Rouhani.

On je zatražio od parlamentaraca da stave nacionalne pred uskostranačkim interesima kako bi se parlament pretvorio u „dom nacije“, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

- Vlada ne želi parlament koji zanemaruje svoje zakonodavne i nadzorne dužnosti, ona želi snažan parlament koji bi bio izvor nade za narod i vladu, i koji bi se oslanjali na njega – kazao je iranski predsjednik.

Kazao je da vlada želi saradnju s parlamentom u ovoj teškoj godini, kako bi bila u stanju da nadvlada američke sankcije i da naporno radi na suzbijanju bolesti koju izaziva koronavirus.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Krišto: Budućnost naše regije ovisi primarno o našoj spremnosti da nastavimo suradnju

Zastupnica u parlamenta Novog Zelanda podnijela ostavku nakon optužbi za krađu u trgovinama

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana