Bosna i Hercegovina     | 28.05.2020. 07:54 |

Dom naroda PSBiH danas o dopuni zakona o PDV-u

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će na sjednici koja je zakazana za danas zahtjev Predstavničkog doma za razmatranje dopuna Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV) po hitnom postupku.

Predstavnički dom na prethodnoj sjednici usvojio je dopune tog zakonskog rješenje koje je predložio dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić, kao i zaključak kojim traže od Doma naroda da također po hitnom zakonodavnom postupku razmatra taj zakon.

Kako je predlagač naveo, dopuna zakona tiče se pomjeranja roka za podnošenje prijave za uplatu PDV-a u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH i to donošenjem privremene odluke o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana. Izmjena predviđa i da Vijeće ministara BiH može produžiti rok na dodatnih 90 dana.

Namjera je ublažiti ekonomski udar na privredne subjekte u BiH i radnike, s obzirom na to da će oni biti najpogođeniji ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te omogućiti normalno poslovanje preduzeća i privrednih subjekata u BiH i olakšati im opstanak na tržištu.

Na dnevnom redu sjednice Doma naroda su i izvještaji o radu i poslovanju BHRT-a i realizaciji programskih planova za 2017. i 2018. godinu, kao i informacije o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu.

Delegati bi trebalo da razmotre i Izvještaj o izdatim dozvolama i odbijenim zahtjevima za izdavanje dozvola za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2017. godinu te Izvještaj o realizaciji izdatih dozvola za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene u 2017. godini.

Predviđeno je i da se delegati izjasne o nekoliko izvještaja komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o nekoliko zakona te izvještaja o radu bh. institucija.

Također, na dnevnom redu je i nekoliko materijala sa oznakom "povjerljivo".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo