Magazin     | 28.05.2020. 08:36 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 28. svibnja (FENA) -

- 1759. Rođen William Pitt, engleski državnik koji je 1783. postao najmlađi premijer u povijesti Velike Britanije. Godine 1805. bio je glavni organizator Treće europske koalicije protiv Napoleona.

- 1812. Rusija i Turska potpisale mirovni ugovor u Bukureštu kojim je Rusija dobila Besarabiju, a Turskoj prepustila Vlašku i Moldaviju.

- 1843. Umro Noah Webster, američki filolog i leksikograf. Objavio je 1806. svoj prvi rječnik engleskog jezika Compendious Dictionary of the English Language, a 1828. rječnik koji i sada nosi njegovo ime.

- 1864. Austrijski nadvojvoda Ferdinand Maximilian Joseph Habsburg stigao u meksičku luku Veracruz i ubrzo krunisan za cara Meksika. Njegova vladavina, koju je nametnuo francuski car Napoleon Treći, trajala je do 1867., kada su se francuske plaćeničke trupe povukle iz Meksika, popustivši pod udarcima meksičkih rodoljuba s Benitom Juárezom na čelu, a samozvani car je zarobljen i strijeljan.

- 1871. Vojska versajske vlade ugušila Parisku komunu, koja je postojala 72 dana. U posljednjem krvavom tjednu ubijeno oko 30.000 komunara.

- 1908. Rođen Ian Fleming, engleski vojni obavještajac, pisac i novinar. Jedan je od najuspješnijih autora svog vremena isključivo zahvaljujući najpoznatijem špijunu svijeta - Jamesu Bondu. Za sebe je rekao kako nikada nije imao literarnih pretenzija, iako su mu knjige prodane u više od 40 milijuna primjeraka.

- 1934. Pokraj Callendera u Ontariu rođene su prve svjetske petorke koje su preživjele djetinjstvo. Uz to, kćeri Oliva i Elzire Dionne prve su i jedine jednojajčane ženske petorke zabilježene u svijetu. 

- 1961. Ukinut Orient Express, vlak koji je 78 godina prometovao na liniji Pariz - Istanbul.

- 1976. Puštena u redovan promet željeznička pruga Beograd - Bar, koja je, s prekidima, građena 24 godine.

- 1982. Papa Ivan Pavao Drugi stigao u Veliku Britaniju, u prvi posjet rimokatoličkog pape toj zemlji od 1531. godine.

- 1987. Devetnaestogodišnji zapadni Nijemac Mathias Rust preletio sportskim avionom cesna od Helsinkija do Moskve i spustio se na središnji Crveni trg u glavnom gradu SSSR-a, prošavši neprimijećeno kroz sovjetski vazdušni prostor.

- 1995. U potresu koji je pogodio ruski grad Neftegorsk na poluotoku Sahalin poginulo je najmanje 2.000 ljudi.

- 1997. Rusija i Ukrajina potpisale ugovor kojim je ruskoj Crnomorskoj floti omogućeno da 20 godina koristi pomorsku bazu u luci Sevastopolj na poluotoku Krim.

- 1998. Izvršivši petu nuklearnu probu, Pakistan je službeno postao nuklearna sila.

- 1999. Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Juan Antonio Samaranch predao ključeve obnovljene olimpijske dvorane Zetra gradonačelniku Rasimu Gačanoviću. Ta je dvorana uništena početkom rata 1992.

- 2004. Direktor i glavni urednik podgoričkog lista Dan Duško Jovanović preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici od posljedica teškog ranjavanja u atentatu prethodne noći ispred redakcije lista. Za suučesništvo u ubojstvu Jovanovića na 30 godina zatvora osuđen je Damir Mandić.

- 2008. Nepalski parlament ukinuo monarhiju i proglasio republiku, čime je okončana 239-godišnja vladavina najstarije Hindu monarhije na svijetu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!