Bosna i Hercegovina     | 28.05.2020. 14:19 |

Skupština HNŽ-a razmatra rebalans proračuna za 2020. (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 28. svibnja (FENA) - Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na sjednici u četvrtak razmatraju rebalans proračuna HNŽ-a za 2020. godinu u iznosu od 249,3 milijuna maraka, što je za oko 9 milijuna više u odnosu na proračun usvojen krajem prošle godine.

Predsjedatelj Skupštine HNŽ-a Šerif Špago novinarima je uoči sjednice kazao da će Klub SDA podržati ovaj rebalans proračuna te izrazio nadu da će on danas biti usvojen kako bi se krenulo u realizaciju tzv. "korona zakona", koji je u Skupštini HNŽ-a usvojen prošloga tjedna i koji je "težak" 8,8 milijuna maraka.

Špago je pojasnio da su rebalansom srezani određeni troškovi koji se odnose na režijske troškove za kapitalna ulaganja, nabavku opreme, zatim viškovi sredstava za nova zapošljavanja u institucijama obrazovanja, policije, pravosudnih tijela, administracije. Dodao je kako rebalansom nisu dirani grantovi bitnim županijskim institucijama, kao što su Sveučilište u Mostaru i Univerzitet "Džemal Bijedić", bolnice, domovi zdravlja, socijalne kategorije.

- Uštede koje je Vlada u ovom momentu uspjela uraditi omogućile su da imamo danas proračun koji je na papiru veći za nekih 9 milijuna maraka, a kada se uđe u suštinu daleko je niži nego što je na papiru - kazao je Špago.

Županijski ministar financija Adnan Faladžić istaknuo je da je cilj rebalansa bio postići dodatnu fiskalnu stabilnost i umanjiti rashodovne pozicije na razinu koju je realno moguće realizirati.

Pojasnio je da su planirani proračunski prihodi od PDV-a, poreza na dobit i poreza na dohodak umanjeni za oko 20 milijuna maraka, a taj minus trebao bi se nadomjestiti sredstvima MMF-a.

Što se tiče ušteda, po Faladžićevim riječima, za oko tri milijuna maraka umanjeni su rashodi na pozicijama plaća, naknada i materijalnih troškova, za 1,2 milijuna umanjeni su tekući transferi, a pozicija nabavka oprema za ministarstva umanjena je za 700.000 maraka.

Oporba nezadovoljna rebalansom

Zastupnik oporbenog HRS-a Slaven Raguž predloženi rebalans proračuna nazvao je igrokazom Vlade HNŽ-a za potrebe vlastitih interesa. On smatra da je rebalans proračuna napravljen protivno Zakonu o proračunu jer se ne vide ni analitika niti stavke na osnovu kojih se točno prikupljaju prihodi, niti se vidi analitika na osnovu koje se troši novac poreznih obveznika.

- Riječ je o pukom zadovoljavanju forme, dok se o pravim problemima izbjegava razgovarati, a pravi problemi su kako i na koji način je funkcionirala Županijska uprava civilne zaštite, koliko i na koji način je utrošeno novca s namjenskog računa za zaštitu i spašavanje - kazao je Raguž.

Prijedlogom rebalansa proračuna nije zadovoljan niti zastupnik Aner Žuljević (SDP BiH) koji je izjavio da je riječ o "opasnom i nerealnom dokumentu koji nije obuhvatio suštinske aspekte posljedica pandemije".

- Nema nikakvih intervencija u smislu posljedica koje se eventualno očekuju s aspekta makroekeonomskih pokazatelja vezanih za prihodovnu stranu. Možemo reći da se radi o jednom kockarskom rebalansu. Ovo je kupovanje socijalnog mira na lažnim postavkama prihoda i rashoda - kazao je Žuljević.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4521

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1yzOCzQPfLH6XQYI4pPMCDcbcUx81bQzN?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada HBŽ-a utvrdila Prijedlog proračuna za 2024. godinu

Sindikati pozivaju zastupnike Skupštine HNŽ-a da inzistiraju na povećanju proračuna

Usvojen Proračun Županije posavske za 2024. godinu, više novca za demografske mjere

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo