Svijet     | 28.05.2020. 12:01 |

Kina usvojila Zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu

FENA Internet

PEKING, 29. maja (FENA) - Nacionalni narodni kongres Kine usvojio je Zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu.

Zakon je usvojen sa 2.878 glasova na završnom zasjedanju godišnje sjednice Nacionalnog narodnog kongresa i Konferencije narodnog političkog savjeta kojoj je prisustvovalo oko pet hiljada delegata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izuzetno je potrebno da kinesko nacionalno zakonodavstvo uspostavi i poboljša pravni sistem  i mehanizme provedbe  za Hong Kong, radi zaštite nacionalne sigurnosti, objavila je Kina, prošle sedmice uoči usvajanja  zakona o Hong Kongu.

Od povratka Hong Konga u matičnu zemlju, Kina čvrsto provodi načela "jedna zemlja, dva sistema", i visok stepen autonomije, navodi se u obrazloženju zakona, prenijela je Xinhua.

Praksa "jedna zemlja, dva sistema" postigla je neviđeni uspjeh u Hong Kongu, kaže se u dokumentu.

Ali sve izraženiji nacionalni sigurnosni rizici u Hong Kongu su postali  istaknuti problem, kaže se dalje u dokumentu, pozivajući se na aktivnosti koje su ozbiljno dovele u pitanje princip "jedna zemlja, dva sistema", naštetili vladavini zakona i prijetili nacionalnom suverenitetu, sigurnosnim i razvojnim interesima.

Stoga se moraju poduzeti zakonske i snažne mjere za sprečavanje, zaustavljanje i kažnjavanje takvih aktivnosti, navodi se u dokumentu.

Najviše kinesko nacionalno zakonodavno tijelo, Nacionalni narodni kongres , započeo je svoju godišnju sjednicu prošlog petka, a zasjedanje završava danas.

Uoči usvajanja tog zakona Evropska unija je saopćila da Kina mora poštovati autonomiju  Hong Konga, prenio je Reuters.

- Pridajemo veliki značaj očuvanju visokog stepena autonomije Hong Konga u skladu s Temeljnim zakonom i međunarodnim obavezama Kine - izjavio je Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća koje zastupa sve vlade EU.

-Mi nismo naivni prema kineskom ponašanju - izjavio je Michel.

Kazao je da Evropa podržava princip „jedna zemlja, dva sistema“ koji rukovodi autonomijom Hong Konga.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da je EU potrebna „robusnija strategija“ prema Pekingu, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Xi: Moramo posmatrati i razvijati bilateralne odnose na svestran način

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'