Bosna i Hercegovina     | 28.05.2020. 12:50 |

Dom naroda PSBiH nije podržao dopune Zakona o PDV-u

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu dali podršku zahtjevu Predstavničkog doma za razmatranje dopuna Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV).

Predstavnički dom na prethodnoj sjednici usvojio je dopune tog zakonskog rješenja koje je predložio dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA), kao i zaključak kojim traže od Doma naroda da također po hitnom zakonodavnom postupku razmatra taj zakon.

Zvizdić je kazao da se dopuna tog zakona tiče pomjeranja roka za podnošenje prijave za uplatu PDV-a u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH i to donošenjem privremene odluke o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana.

- Izmjena predviđa i da Vijeće ministara BiH može produžiti rok na dodatnih 90 dana - kazao je Zvizdić. 

Naglasio je da je namjera ublažiti ekonomski udar na privredne subjekte u BiH i radnike, s obzirom na to da će oni biti najpogođeniji ekonomskom krizom uzrokovanom pandemijom koronavirusa te omogućiti normalno poslovanje preduzeća i privrednih subjekata u BiH i olakšati im opstanak na tržištu.

Tokom rasprave zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) apelovao je na sve da usvoje taj prijedlog ističući da je Zvizdić obavljao odgovornu funkciju ranije te da raspolaže pravim podacima. Naglasio je da treba pomoći realnom sektoru koji 'hrani javni sektor', bez populizma i politikanstva.

Osvrčući se na problem raspodjele kreditnih sredstava MMF-a Izetbegović je istakao da Vijeće ministara BiH Ustavom i zakonom nije ovlašteno da entitetima određuje način raspodjele kreditnih sredstava MMF-a.

- Vijeće ministara BiH ne može ni određivati kako će RS raspodjeli sredstva po općinama, tako je isto u Federaciji BiH - kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (HDZ) podsjetio je da je dogovor o raspodjeli tih sredstava bio postignut na najvišem nivou, uz učešće i stranih faktora te je rekao da je zaista krajnje vrijeme da se taj problem riješi, za šta je potrebna dodatna politička volja.

- Molim vas da ne dopustimo da izgleda da nismo sposobni podijeliti sredstva koja smo dobili - poručio je Čović.

Delegat Mladen Bosić (SDS) smatra da je Zvizdić želio prijedlogom tog zakona pomoći privredi, ali da je taj potez očekivao od Vijeća ministara, za koje kaže da ništa ne radi povodom epidemije virusa korona.

Denis Bećirović (SDP) kazao je da će podržati Zvizdićev prijedlog, jer smatra da je u korist radnika i privrednih subjekata.

S druge strane, Lidija Bradara (HDZ) smatra da prijedlogu tog zakona nedostaju finansijski, ekonomski i socijalni aspekti te da više liči na populizam, nego na ozbiljnu politiku.

- Mislim da ovo nije trenutak za donošenje ovog zakona i delegati iz HDZ-a neće ga podržati - rekla je Bradara.

Delegat Amir Fazlić (SDA) uime Kluba bošnjačkog naroda podržao je Zvizdićev prijedlog te pozvao delegate da ga usvoje.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) smatra da je prilikom predlaganja tog zakona napravljeno više propusta, jer nije konsultovan ni Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH te da ne postoji saglasnost ni relevantnih institucija Republike Srpske.

Prijedlog na kraju nije dobio dovoljno podršku u Domu naroda.

Na dnevnom redu sjednice ovog doma su i izvještaji o radu i poslovanju BHRT-a i realizaciji programskih planova za 2017. i 2018. godinu, kao i informacije o radu Tužilaštva BiH za 2017. i 2018. godinu.

Delegati bi trebalo da razmotre i Izvještaj o izdatim dozvolama i odbijenim zahtjevima za izdavanje dozvola za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2017. godinu te Izvještaj o realizaciji izdatih dozvola za vanjskotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene u 2017. godini.

Predviđeno je i da se delegati izjasne o nekoliko izvještaja komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o nekoliko zakona te izvještaja o radu bh. institucija.  

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo