Stranačke aktivnosti     | 28.05.2020. 14:46 |

Saopćenje za javnost BOSS-a

FENA Saopćenje

PREDMET: Prijedlog za dopunu dnevnog reda 8. vanredne sjednice Gradskog vijeća Tuzla

 U skladu sa članom 81.b. Poslovnika Gradskog vijeća Tuzla („Službeni glasnik grada Tuzla“, broj /17., 2/18., 8/19. i 3/20.) podnosim prijedlog da se dnevni red 8. vanredne sjednice Gradskog vijeća Tuzla, koja je zakazana za 29.05.2020. godine, dopuni tačkom pod nazivom: RAZMATRANJE I USVAJANJE ODLUKE O DOPUNI ODLUKE O SNABDIJEVANJU GRADA TOPLOTNOM ENERGIJOM ili tačkom pod nazivom: UPUĆIVANJE ZAHTJEVA MENADŽMENTU CENTRALNOG GRIJANJA DD TUZLA DA PRISTUPI IZMJENAMA OPŠTIH USLOVA ZA PRIKLJUČENJE NA SISTEM DALJINSKOG GRIJANJA I ISPORUKU TOPLINSKE ENERGIJE ili tačke pod nazivom: HITNO IZNALAŽENJE NAČINA ZA ZAGRIJAVANJE STANOVA I SUBVENCIONIRANJE TROŠKOVA ZAGRIJAVANJA INDIVIDUALNIH STAMBENIH OBJEKATA NA PODRUČJU GRADA TUZLA.

 

Imajući u vidu vrlo kratak period od zakazivanja vanredne sjednice do njenog održavanja, saglasan sam da gradonačelnik i Gradski štab civilne zaštite, koji su jedini ovlašteni po važećim odredbama Poslovnika Gradskog vijeća Tuzla da predlože tačke dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća, izaberu bilo koji od ovih prijedloga, odnosno u dnevni red 8. vanredne sjednice Gradskog vijeća Tuzla uvrste bilo koju od tačaka koje sam predložio te da se u saradnji sa Centralnim grijanjem dd Tuzla i Službom za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica za 8. vanrednu sjednicu Gradskog vijeća Tuzla pripreme i vijećnicima dostave odgovarajući akti na usvajanje a sve u cilju kako bi Gradska uprava, Gradsko vijeće Tuzla i Centralno grijanje Tuzla iznašli adekvatan način da se, tokom ovog hladnog perioda i vrlo niskih temperatura, koje će, prema vremenskim prognozama, potrajati duže vrijeme obezbjedi zagrijavanje stanova i individualnih stambenih objekata iz sredstava Budžeta Grada Tuzla (redukovana isporuka toplotne energije, topla proba i slično).

 

Ukoliko gradonačelnik i Gradski štab civilne zaštite, iz bilo kojeg razloga ne prihvate nijedan od mojih prijedloga, tražim da odmah zaduže Centralno grijanje dd Tuzla i Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove MZ da za prvu narednu redovnu sjednicu Gradskog vijeća Tuzla pripreme odgovarajuće akte u cilju izmjene važećih propisa koji onemogućavaju isporuku toplotne energije građanima, izvan perioda utvrđenog u Odluci o snabdijevanju grada toplotnom energijom i Opštim uslovima za priključenje na sistem daljinskog grijanja i isporuku toplinske energije, bez obzira na vremenske uslove i temperature zraka.

 

 

Obrazloženje

 

Članom 25. Odluke o snabdijevanju grada toplinskom energijom propisano je sljedeće:

Član 25.

 

(Vrijeme i način isporuke toplotne energije)

(1) Javno preduzeće je dužno da kontinuirano vrši isporuku toplotne energije korisnicima u periodu od 15. oktobra do 15. aprila, odnosno za vrijeme sezone grijanja, u skladu s ugovorom iz člana 8. stav (4) Odluke.

(2) Izuzetno, sezona grijanja može početi ranije, odnosno završiti kasnije, u skladu sa Tehničkim uslovima, ako se mjerenjem ustanovi da temperatura zraka, mjereno tri dana uzastopno u 21 sat, iznosi 12 C ili manje za početak sezone, odnosno 12 C ili više za kraj sezone.

 

Članom 24. Opštih uslova za priključenje na sistem daljinskog grijanja i isporuku toplinske energije propisano je sljedeće:

 

Član 24.

 

(1) Distributer toplinske energije dužan je osigurati toplinsku energiju za zagrijavanje stanova i drugih posebnih dijelova zgrade u toku grejne sezone.

(2) Distributer isporučuje toplinsku energiju kontinuirano počev od 15. oktobra tekuće do 15. aprila naredne godine. Izuzetno sezona grijanja može početi (najranije) 01. oktobra, a završiti (najkasnije) 30. aprila, ako se mjerenjem ustanovi da temperatura zraka u pomenutom periodu iznosi (mjereno tri dana uzastopno u 21 sat) 12 C ili manje za početak sezone ili 12 C ili više za kraj sezone. Isporuka toplinske energije je kontinuirana (sa noćnim režimom od maksimalno 8 sati).

 

 

Članom 25. Opštih uslova propisano je sljedeće:                                          

 

Član 25.

 

(1) Isporuka toplinske energije za grijanje započinje u grejnoj sezoni na temelju odluke distributera toplinske energije kada se za to ostvare uslovi iz člana 24.

 

Imajući u vidu citirane članove, potrebno je da gradonačelnik, u saradnji sa Centralnim grijanjem dd Tuzla i Službom za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesni zajednice iznađe način da se na teret Budžeta Grada Tuzla obezbjedi zagrijavanje stanova i individualnih stambenih objekata iz sredstava Budžeta Grada Tuzla (redukovana isporuka toplotne energije, topla proba i slično) tokom ovog hladnog perioda i vrlo niskih temperatura, koje će, prema vremenskim prognozama, potrajati duže vrijeme.

Ukoliko to nije moguće zbog važećih propisa, potrebno je da se hitno pripreme odgovarajuće akti, kako bi se izmijenili propisi koji onemogućavaju isporuku toplotne energije građanima, izvan perioda utvrđenog u Odluci o snabdijevanju grada toplotnom energijom i Opštim uslovima za priključenje na sistem daljinskog grijanja i isporuku toplinske energije, bez obzira na vremenske uslove i temperature zraka.

Okolnost da se najavljuje duži period sa padavinama i niskim temperaturama posebno obavezuje na hitno djelovanje na način da se odmah aktivira probni period zagrijavanja stanova, jer je nedopustivo da se oko 25.000 porodica ili oko 100.000 građana prepusti smrzavanju u stanovima, koji se pokušavaju zagrijati uključivanjem rerni.

 

Mirnes Ajanović

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost BOSS-a

Saopćenje za javnost BOSS-a

Saopćenje za javnost BOSS-a

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana