Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 12:21 |

Kantonalna bolnica 'Dr. Safet Mujić' dobit će suvremeni odjel traume

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. svibnja (FENA) - JU Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić" Mostar početkom ožujka ove godine potpisala je partnerski sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru drugog poziva prekograničnog programa suradnje Interreg IPA - Bosna i Hercegovina - Hrvatska - Crna Gora 2014 -2020 za provođenje projekta TELE.DOC - "Inovativne prakse u traumatskom liječenju i upravljanju povredama za poboljšanu zaštitu pacijenata u prekograničnom području".

Riječ je o projektu čiji je nositelj Opća bolnica Kotor iz Crne Gore, a koji se financira kao jedan od 30 odabranih projekata (od ukupno 161 prijavljenih na natječaju), priopćeno je iz bolnice "Dr. Safet Mujić".

Projekt je vrijedan više od 1,1 milijun eura, a sredstva će se, osim Općoj bolnici Kotor, dodijeliti i ostalim uključenim projektnim partnerima - Općini Kotor, Općoj bolnici Dubrovnik i bolnici "Dr. Safet Mujić" iz Mostara. EU sufinancira 85 posto sredstava dok će partneri 15 posto osigurati samostalno.

Cilj projekta TELE.DOC je ojačati kapacitete uključenih bolnica s ciljem poboljšanja usluga koje se nude pacijentima, s naglaskom na opremanje odjela trauma i obuku medicinskog osoblja.

Dodatno, cilj je poboljšati i suradnju tri bolnice kroz uvođenje dodatnih komunikacijskih sustava putem kojih će liječnici učinkovitije razmjenjivati medicinske podatke te se konsultirati oko dijagnoza i liječenja kritičnih pacijenata.

Konkretnije, nabaviti će se ukupno 30 setova i pojedinačnih komada vrijedne medicinske opreme za tri bolnička odjela trauma u tri zemlje, a 36 liječnika (12 mostarskih) proći će trodnevnu praktičnu certificiranu međunarodnu obuku ETC (European Trauma Course) koja će se odvijati u Dubrovniku.

Također, uspostavit će se "tele" bolnička mreža za poboljšanu komunikaciju i razmjenu mišljenja ljekara, organizirati fakultativni studijski posjet za voditelje bolnica u EU zemlju s najboljim primjerima prakse u tretmanima trauma, kao i promovirati dobre projektne prakse kroz međunarodno stručno okupljanje na temu tele medicine koje će se također organizirati u Dubrovniku.

JU Kantonalna bolnica "Dr. Safet Mujić" Mostar kroz projekt će realizirati iznos od 299.701 eura, od kojih je nacionalno sufinanciranje 44.955 eura.

Projekt je započeo s provođenjem od 1. ožujka ove godine i trajat će 24 mjeseca.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Jačanje medicinskih veza između Izraela i BiH

Lana Bošković prva je beba rođena u Mostaru

Simpozij „Novosti u gastroenterologiji“ danas u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo