Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 12:08 |

Dogs Trust završio sterilizaciju pasa u KS i Livanjskom kantonu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. maja (FENA) - Predstavništvo Fondacije Dogs Trust smatra da je kampanja sterilizacije pasa u Kantonu Sarajevo i Kantonu 10 (Livanjski) postigla svoj cilj, osiguravajući optimalan procenat sterilisanih pasa koji žive na ulicama i tako kreirajući solidan temelj da odgovorne vlasti uspostave zakonski sistem za upravljanje populacijom pasa, saopšteno je iz Fondacije Dogs Trust

U saopštenju se navodi da su dostupni resursi Fondacije za kampanje sterilizacije sada preusmjereni na podršku drugim dijelovima zemlje gdje je ova pomoć potrebna. Podrška kroz ovaj program u Kantonu Sarajevo je trajala od 2013. do 2019. godine, a u Kantonu 10 od 2016. do 2019. godine.

Predstavništvo Fondacije poziva lokalne vlasti oba kantona da pojačaju inicijativu u preuzimanju svojih zakonskih obaveza, i da osiguraju nastavak provođenja i ovih i drugih neophodnih aktivnosti koje propisuje Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH.

U ova dva kantona je kroz Program sterilizacije pasa koji finansira Dogs Trust ukupno sterilisano oko 44.000 pasa, od čega 30.000 pasa na ulici i 14.000 vlasničkih pasa.

Iz Fondacije Dogs Trust podsjećaju da je godišnje brojanje pasa koje je provedeno u Sarajevu od početka angažmana Fondacije u BiH pokazalo je da je broj uličnih pasa pao sa skoro 13.000 koliko ih je bilo 2012. godine kada su počeli s radom u BiH, na oko 3.000 koliko je izbrojano u ljeto 2019. godine.

Iako je Program sterilizacije pasa u ovim regijama završen, Predstavništvo nastavlja sa podrškom ovim regijama kroz svoje druge vrijedne programe i stoji na raspolaganju za svaku podršku u okviru svojih dostupnih kapaciteta, navodi se u saopštenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Fondacija Dogs Trust BiH organizirala veliko druženje u Mostaru

Ministarstvo privrede KS primilo istraživače angažiranih od Dogs Trusta iz Velike Britanije

Dogs Trust – podrška samo regijama s proaktivnim lokalnim vlastima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo