Bosna i Hercegovina     | 29.05.2020. 14:02 |

Ambasador Field uručio pakete starijim osobama u općinama Foča u FBiH I RS

FENA Elma Geca

USTIKOLINA, 29. maja (FENA) - Ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field i predstavnica organizacije Catholic Relief Services  (CRS) Debra Shomberg danas su posjetili općine Foča u FBiH i Republici Srpskoj, kako bi uručili pakete pomoći starijim osobama tokom pandemije Covid - 19.

Britanski odjel za međunarodni razvoj (DFID) i Fondacija IKEA u okviru projekta "Hitna asistencija za starije osobe" koji implementira CRS, osigurali su pomoć za oko 8.500 korisnika u 3.000 domaćinstava, identifikovanih u 15 lokalnih zajednica u BiH. Pomoć se sastoji od osnovnih prehrambenih i higijenskih artikala te dezinfekcionih sredstava.

Penzioner Dževad Merkez koji se iz Sarajeva vratio na porodično imanje u Cvilinu kod Ustikoline živi od minimalne penzije, a kućni budžet popravlja baveći se poljoprivredom. Ističe da svaka pomoć penzionerima znači mnogo.

- Hvala ambasadoru Britanije i svima koji su odlučili da pruže neku pomoć nama penzionerima, jer znate da su svi penzioneri u Federaciji u nezavidnoj situaciji i treba nam pomoć - kaže Merkez.

Cilj projekta je ublažavanje teškog materijalnog stanja u kojem se nalazi populacija starija od 65 godina kao i socijalno ugrožene porodice, koje je dodatno pogoršano za vrijeme pandemije.

- Mi smo kao lokalna zajednica u saradnji s mjesnim zajednicama na zahtjev donatora identifikovali osobe kojima je pomoć dobro došla i mislim da je ovo za njih vrijedno - kazao je načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac.

U organizaciji CRS-a koja je implementator projekta, ističu kako su zadovoljni angažmanom svih aktera.

- Tu su donatori, lokalne zajednice, ambasada i volontera Crvenog križa i mjesnih zajednica, jer svi su bili uključeni u želji da pomognu. Divno je vidjeti svo to zajedništvo na terenu u vrijeme globalne prijetnje koju je prouzrokovala ova pandemija - kazala je predstavnica ove organizacije Debra Shomberg.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field naglasio je da britanska ambasada nastoji pružiti podršku u raznim vidovima.

- Ovo su posebne okolnosti i posljedice pandemije se osjete u cijelom svijetu. Britanska ambasada od samog početka radi na pružanju podrške na razne načine, kako bi na najbolji način odgovorila na novonastale okolnosti - kazao je ambasador Field.

Pomoć je danas dopremljena i korisnicima u opštini Foča u Republici Srpskoj.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Sindikat Doma zdravlja Ustikolina ukazao na tešku situaciju u ovoj ustanovi

Gormez: Godišnjica Turhan Emin-begova džamije u Ustikolini dijelila je sudbinu države BiH i naroda

Ustikolina - Obilježena 575. godišnjica najstarije džamije u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'