Stranačke aktivnosti     | 30.05.2020. 20:18 |

Saopćenje za javnost Asocijacije mladih SDA

FENA Saopćenje

Sarajevo, 30. maj 2020. godine

MEDIJIMA
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Asocijacija mladih SDA BiH zna da bez pravne države i bez nezavisnog pravosudnog sistema nema prosperiteta jedne države. Upravo zato te usljed očiglednih duplih standarda i zloupotreba Tužilaštva od strane HDZ-ove tužiteljice Tadić, smatramo obavezom da pozovemo na jednako postupanje prema svim krivičnim djelima i prema svim osobama, a u skladu sa Ustavom i zakonima. Neka ne misle da će političke greške nadoknaditi zloupotrebom Tužilaštva.

Pravosuđe je temelj zdravog društvenog poretka, ono mora ostati izvan političkog utjecaja, ali niko nema pravo da šuti kada dođe do zloupotrebe Tužilaštva. Posljednja zbivanja ne ukazuju na konzistentnost i neprikosnovenost Tužilaštva BiH. Spektakularnost procesa koje državno Tužilaštvo radi i njihova medijska eksploatacija očigledno koincidiraju s aktuelnim političkim trenutkom, pa je teško povjerovati u njihov državotvorni iskon. Upravo gospođa Tadić svojim javnim istupima, koji imaju više politički nego pravni karakter i cilj, kompromitira nezavisnost rada Tužilaštva i časni pravni poziv tužioca stavlja u službu politike.

Sud i Tužilaštvo su institucije države Bosne i Hercegovine, a njihovo podrivanje je atak na državnost i njen demokratski poredak. Političko instrumentaliziranje pravosuđa je najdirektniji čin potkopavanja države, a takav zavjerenički pakt ne može proći bez odgovornosti!

Svi koji su naštetili građanima Bosne i Hercegovine, bez izuzetka, moraju odgovarati za svoje postupke. Međutim, sudski procesi moraju biti garantom apsolutne vladavine prava i jednakosti svih pred zakonom, a ne regulatorom političkih odnosa.

Loš imidž pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, na što upućuju i međunarodni faktori, potiče našu duboku zabrinutost. Svjedoci smo ovih dana da se bez ikakvih stvarnih dokaza, na osnovu pretpostavki, hapsi premijer FBiH, gospodin Fadil Novalić, dok se predsjednik VSTV-a Tegeltija uz video dokaze abolira ili pak Milorad Dodik koji je javno priznao svoje postupke i pored očitog krivičnog djela negiranja, neprovođenja i nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH gospođa Tadić ne hapsi Dodika, a zbog "sumnje" hapsi Novalića.

Na našu daljnju sumnju u montiranost ovakvih procesa ukazuje to da se, pored premijera Novalića koji je navodno priveden po slubenoj dužnosti, ne tereti ministar zdravlja Vjekoslav Mandić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar, šefica Kriznog štaba i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević.

Politički nasljednici „udruženog zločinačkog poduhvata“ i neki njihovi kvislinški saradnici iz opozicije ne trebaju gajiti nade o rušenju države Bosne i Hercegovine. Te nade i mračne staze na koje su kročili devedesetih mi smo prozreli, a svijet osudio. Mi s tim zabludama imamo iskustva i znamo kako ćemo na njih odgovoriti.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Asocijacije mladih SDA

Saopćenje za javnost Asocijacije mladih SDA

Saopćenje za javnost Asocijacije mladih SDA

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo