Servisne informacije     | 31.05.2020. 10:05 |

AMSBiH - Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO/MOSTAR, 31. maja (FENA) - Prometuje se po suhim ili mjestimično mokrim kolnicima. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama. Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa se vozači mole za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

AMSBIH na osnovu Ugovora sa JP Ceste FBiH poslove “Pomoć-Informacije” na javnim cestama dužan je svim motoriziranim građanima s registriranim vozilom u Federaciji BiH bez naknade pružiti najviše jednu uslugu na osposobljavanju vozila u tijeku mjeseca, a maksimalno tri usluge godišnje. Vozila koja se nalaze u kvaru na privatnim prostorima: garaža - parking i sl. nemaju pravo na besplatne usluge pomoći na cesti.

AMSBIH je dužan pružiti besplatne uslugu pomoći na cesti u sljedećim županijama:

– Hercegovačko-neretvanska županija (Mostar, Čitluk, Čapljina, Stolac, Neum i Ravno), Zapadno-hercegovačka županija (Grude, Ljubuški, Široki Brijeg i Posušje), Hercegbosanska županija (Livno, Tomislavgrad, Kupres, Glamoč, Drvar i Bosansko Grahovo), Srednjobosanska županija (Kiseljak, Kreševo, Fojnica, Vitez, Busovača, Jajce i Dobretići), Posavska županija (Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac). Besplatne usluge pomoći na cesti se mogu dobiti pozivom na telefon 1288 ili 036/331-991.

Na dionici autoceste A-1 Visoko – Kakanj (Dobrinje) promet preusmjeren u suprotnu kolničku traku.

Upozoravaju se vozači na učestale odrone kamenja i zemlje na kolnik na dionici M-17.5 Blidinje – Jablanica.

Zbog klizišta na dionici M-18 Kladanj - Tuzla u mjestu Vitalj, prometuje se usporeno jednim prometnim trakom naizmjenično.

Zbog radova u tunelu Vranduk II (M-17 Zenica – Nemila) u vremenu od 05.00 do 21.00 sat promet će se odvijati dvosmjerno. Od 21.00 do 00.30 sati promet će se odvijati jednim prometnim trakom naizmjenično, dok će u vremenu od 00.30 do 05.00 sati promet kroz tunel biti obustavljen.

Za vrijeme obustave, vozila do 7,5 t ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo (R-445 Zenica – Tetovo- Nemila), dok se vozila preko 7,5 t preusmjeravaju na dionice Doboj - Šićki Brod - Sarajevo i Žepče - Zavidovići - Olovo - Sarajevo.

Zbog radova obustavljen je promet na dionici Srebrenik - Orašje u tunelu Ormanica. Vozila iz pravca Tuzle i Srebrenika prometuju obilaznicom u blizini tunela, dok se vozila iz pravca Orašja i Gradačca preusmjeravaju na alternativne pravce (raskrižje Ormanica - raskrižje Vučkovci - Srnice - Bukva - R-461 prema Srebreniku). Osobna vozila mogu koristiti dionicu Srnice Donje - Špionica.

Zbog izvođenja radova na izgradnji međunarodnog mosta na rijeci Savi, na autocesti E-661 Banja Luka - Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, promet se odvija usporeno uz privremeno postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na dionici M-18 Brod na Drini - Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na: M-4 Jelah – Doboj, M-4.2 Cazin – Skokovi, M-5 Jajce – Donji Vakuf (tunel Vinac), Donji Vakuf – Travnik (Komar), Kiseljak – Busovača, Draga i Jehovac – Brestovsko), Gromiljak – Blažuj (Han Ploča – Kobiljača), M-6.1 Široki Brijeg – Posušje (Podvranić), Tomislavgrad – Posušje (Mesihovina), M-14 Srbljani - Krupa (kanjon Une), M-16.2 Uskoplje – Prozor, M-17 Derventa – Doboj, Buna – Tasovčići, M-17.5 Posušje – Grude i M-18 Sarajevo – Trnovo.

Zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice mogući su povremeni zastoji tijekom dana na M-1.8 Šićki Brod – Srebrenik (Podpeć), M-5 Sarajevo – Pale (Ljubogošta) i M-14.1 Brod – Odžak (Klakari Donji).

Na dionici R-412 Crna Rijeka - Bjelajce svaki dan osim nedjelje, promet će biti obustavljen u vremenu od 08.00 do 16.00 sati.

Zbog radova na R-425a Tromeđa - Zvirovići obustavljen je promet za teretna vozila i autobuse, dok se promet osobnih vozila obustavlja povremeno.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Obustavljen je promet za teretna motorna vozila i autobuse na graničnom prijelazu Brčko - Gunja, saopćeno je iz IC-a AMSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Očekuje se pojačana frekvencija prometa u BiH, posebno na putnom pravcu Sarajevo-Mostar

Pojačan promet vozila, posebno na putevima prema jugu

BIHAMK - Saobraća se po suhom ili vlažnom kolovozu uz povećanu opasnost od odrona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo