Svijet     | 02.06.2020. 19:47 |

Antivladini protesti u Italiji, prvi put održani na Dan Republike

FENA Internet

RIM, 2. juna (FENA) - Hiljade demonstranata izašlo je danas na ulice širom Italije i tražile ostavku aktuelne vlade koju optužuju za loše vođenje države u jeku pandemije COVID-19.

Antivladine proteste u više italijanskih gradova organizirale su desničarske političke partije, a to je prvi put u historiji da se politički protesti u toj zemlji održavaju na Dan Republike, praznik povodom referenduma iz 1946. godine kojim je Italija ukinula monarhiju i proglasila se Republikom.

- Ne postoji bolji način odavanja počasti Republici nego dati glas onima koji neće dozvoliti posrnuće Italije - poručila je čelnica desničarske partije Braća Italije Georgia Meloni na skupu u Rimu, javlja Anadolija. 

Centralni protestni skup održan je upravo u Rimu, a stotinama demonstranata pridružili su se i Matteo Salvini, Anonio Tajani i drugi lideri opozicije.

Demonstranti su nosili 500 metara dugu nacionalnu zastavu Italije, a vladu premijera Giuseppea Contea optužuju da je nesposobna da riješi probleme i osigura nova radna mjesta.

U popodnevnim satima u Rimu je održan još jedan antivladin protest kojeg su održali demonstranti u narandžastim prslucima, a koje predvodi bivši general italijanske vojske Antonio Pappalardo.

Po uzoru na proteste žutih prsluka u Francuskoj, u Italiji je pokrenuta kampanja koja okuplja građane nezadovoljne aktuelnom ekonomskom situacijom u toj zemlji, ali i zagovornike teorija zavjera i kampanja protiv vakcinisanja djece.

Ranije danas predsjednik Italije Sergio Mattarella posjetio Codogno, grad na sjeveru Italije u kojem je otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom u Italiji.

Mattarella je kazao da je pandemija COVID-19 globalna noćna mora te je pozvao italijansku naciju na jedinstvo u borbi protiv posljedica te pandemije. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Italijanska policija uhapsila 13 zatvorskih čuvara pod sumnjom za mučenje maloljetnih zatvorenika

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije