Regija     | 02.06.2020. 19:49 |

Kosovska zabrana za robu iz Srbije dovela do zastoja na granici

FENA Internet

BEOGRAD, 2. lipnja (FENA) - Odluka kosovske vlade da zabrani uvoz robe iz Srbije ako na dokumentima ne piše "Republika Kosovo" izazvala je u utorak zastoj na graničnom prijelazu gdje za ulazak na Kososvo čeka stotinjak kamiona, ali ne samo s robom iz Srbije.

 Odlazeća kosovska vlada Albina Kurtija uvela je u subotu novi paket mjera reciprociteta kojim su zamijenjene carinske pristojbe od 100 posto na robu iz Srbije.

 Vlasti u Beogradu smatraju ih gorim od stopostotnih pristojbi iz studenog 2018., koje su bile razlogom potpune obustave dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, započetog Briselskim sporazumom postignutim pod okriljem EU 19. travnja 2013.  

 Već tri dana u koloni dugoj nekoliko kilometara na prijelazu Jarinje čekaju vozači s robom iz Srbije, ali i oni koji voze inozemnu robu, ali imaju srbijanske registarske oznake, prenosi Hina.

 U koloni iz pravca juga Srbije stoje kamioni iz drugih država, poput Slovenije, BiH i Poljske koji su u tranzitu.

 Vozači koji prevoze inozemnu robu rekli su da će im špediteri promijeniti dokumentaciji tako da piše "Republika Kosovo", dok vozači u čijim je kamionima roba iz Srbije kažu da "ne znaju kako će se situacija riješiti".

 Predsjednik Udruge gospodarstvenika sa sjevera Kosova, većinski nastanjenog Srbima, kaže da od ponedjeljka nijedan kamion sa srpskom robom nije ušao na Kosovo.

 "Kompletan uvoz srpske robe je stao, znači vraćen je na nulu. Srpska roba je počela ulaziti nakon ukidanja nekih pristojbi, ali od jučer su svi kamioni stali", rekao je Radoš Petrović.

 Na Kosovo se ne dostavlja ni srbijanski tisak jer nema oznaku "Republika Kosovo", pa je Udruga novinara Srbije (UNS) zatražila da distribuiranje tiskanih medija mora biti "oslobođeno svih političkih ograničenja".

 O situaciji koju trpe mediji poslije odluke kosovske vlade, UNS će  izvijestiti međunarodnu i europsku federaciju novinara, OESS i Vijeće Europe.

(FENA) Z. P.

Vezane vijesti

Nastavljena potraga za dvogodišnjom Dankom Ilić iz Srbije

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!