Svijet     | 03.06.2020. 20:56 |

Libijska vojska preuzela kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Tripoliju

FENA Internet

TRIPOLI, 3. juna (FENA) - Libijska vojska je saopćila da je preuzela kontrolu nad Međunarodnim aerodromom u Tripoluju koji je bio pod okupacijom nelegitimnih militantnih snaga koje sa istoka Libije predvođenih Khaligom Haftarom. 

Vijest o oslobađanju tripolijskog aerodroma saopćio je pukovnik Muhammed Kununu, glasnogovornik Libijske vojske odane međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije, javlja Anadolija. 

On je u saopćenju naveo da su Haftarovi militanti pobjegli u pravcu regije Qasr bin Ghashir, ali da ih Libijska vojska i dalje potišće.

Ranije je Libijska vojska saopćila da je pokrenula operaciju oslobađanja strateški važnog aerodroma u Tripoliju.

Riječ je o aerodromu koji se nalazi 27 kilometara južno od centra Tripolija i kojeg su Italijani izgradili 1934. godine. Prvobitno je napravljen kao vojna baza “Regia Aeronautica“, da bi 1938. godine bio proširen i preimenovan u “Tripoli-Castel Benito“.

Međunarodni aerodrom u Tripoliju zatvoren je za letove rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz marta 2011. godine kojom je uvedena zabranila letova u libijskom zračnom prostoru. Krajem te godine aerodrom je ponovo proradio, ali je ponovo zatvoren 2014. godine i svi letovi su preusmjereni na vojni aerodrom Mitiga.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Lider separatističkih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar u aprilu prošle godine je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su osujetile snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Libijska vojska proteklih dana ostvaruje velike uspjehe u borbi protiv Haftarovih militantnih snaga. Haftarovi militanti su u protekloj sedmici izgubili kontrolu u više gradova u Libiji, uključujući i zračnu bazu Al-Watiya. Libijska vojska uspostavila je kontrolu i u vojnim kampovima El-Tekbali, Hamza i Yermuk.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Norveška planira povećati vojnu potrošnju na akumuliranih 56 milijardi dolara do 2036.

Izraelska vojska smijenila dvojicu oficira zbog ubistva sedam humanitarnih radnika

Više od 100.000 Rusa prijavilo se za vojnu službu po ugovoru

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana