Kultura     | 04.06.2020. 12:31 |

HNK Mostar sezonu završava premijerom predstave 'Spremni' (VIDEO)

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 4. juna (FENA) – Hrvatsko narodno kazalište (HNK) u Mostaru za kraj sezone priprema novu predstavu "Spremni" po nagrađenom tekstu hrvatske dramatičarke Kristine Gavran, koja će krajem ovog mjeseca biti premijerno izvedena pred publikom.

Po riječima rediteljice predstave Jelene Kordić Kuret, s radovima na novoj predstavi krenulo se prije mjeseca dana, a da to bude upravo tekst 'Spremni' odlučilo je nekoliko elemenata.

- Htjeli smo raditi moderni domaći tekst, a s obzirom na situaciju koja nas je sve zadesila da bi ispoštovali sve propise vodili smo računa o tome da se radi o tekstu koji nema velik broj lica unutar komada. Najvažniji uslov bio je da taj tekst sadržajno bude nešto što nas se tiče, nešto što nas provocira i što ostavlja jaku poruku, a sve to je ispunio upravo ovaj tekst koji radimo - kazala je u razgovoru za Fenu rediteljica Kordić Kuret.

Riječ je o tekstu koji u BiH još nije izvođen tako da bi HNK, kako je kazala, trebao imati bh. praizvedbu krajem šestog mjeseca.

Predstava, čiji su junaci bračni par s dvoje odrasle djece, dramaturški funkcionira kao generalna proba pred katastrofu te savršeno korespondira s vremenom opće klaustrofobičnosti kojem svjedočimo u pandemiji izazvanoj koronavirusom. 

- Publika će kada bude gledala predstavu imati jake asocijacije na ovu situaciju koju smo živjeli zadnja dva mjeseca. Tekst u svojoj suštini ima jednu jaku kritičku notu prema modernom društvu, anomalijama u njemu, te kako se sve to reflektira na pojedince, a pisan je u formi antidrame tako da smo se mi odvažili da to vodimo u tom pravcu - kazala je rediteljica.

Dodala je kako u predstavi, s obzirom na situaciju, nisu mogli imati vanjske saradnike te da su se oslonili na domaće snage.

U predstavi igraju Jelena Kordić Kuret, Robert Pehar, Anja Kraljević i Dražen Pavlović. Za muziku je zadužen kompozitor Andrijan Zovko, a scenograf i ujedno jedini vanjski saradnik je Dalibor Nikolić Dala. 

Glumac Robert Pehar kazao je kako online predstave HNK dosta dobro idu, ali da to jednostavno "nije to" i da ništa ne može zamijeniti interakciju s publikom koju glumci osjete dok su na sceni.

- Svaki put kad igrate osjećate svaki uzdah u publici, osjećate kako publika živi s predstavom, kako prati predstavu i to vam daje jednu posebnu energiju, elan i želju da to uradite što iskrenije i što poštenije - naglasio je Pehar.

Inače, Kristina Gavran je za dramu "Spremni" dobila nagradu Ministarstva kulture RH "Marin Držić" za najbolji novi dramski tekst u 2012. godini.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4549

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1nDEypwUAlQ2NvvKz1-an-FxSLKftbukM?usp=sharing                                   

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Premijera 'Stepskog vuka' oduševila mostarsku publiku

Dvije zanimljive predstave na repertoaru HNK Mostar

Predstave 'Noć s Aleksom” i 'Gnijezdo' uskoro u HNK u Šibeniku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo