Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 12:31 |

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva - Virus je još tu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata, u Federaciji BiH testirano je 449 uzoraka, od kojih je 12 pozitivno na COVID-19.

Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom kantonu (Tešanj) i Kantonu Sarajevo (Sarajevo). 

U Federaciji BiH do sada je testirano 39.000 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.105 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 944 pacijenta, dok su trenutno aktivna 122 slučaja pozitivna na COVID-19.

- Virus je još tu i nastavljamo živjeti u okolnostima stalne prijetnje te stoga konstantno moramo biti oprezni i pridržavati se propisanih mjera lične zaštite - upozoravaju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Također naglašavaju kako su održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra neke su od mjera kojima se uz često i temeljito pranje ruku i održavanje lične higijene i higijene prostora može spriječiti širenje koronavirusa.

- Odgovornim pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge i sprječavamo porast broja oboljelih - ističu iz Kriznog štaba, podsjećajući kako je Federalni zavod za javno zdravstvo izdao preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke, te da je na snazi Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva od 31. maja koja se može naći web stranici Federalnog ministarstva zdravstva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo