Bosna i Hercegovina     | 04.06.2020. 15:20 |

Udruženje BH novinari - Pritisci na novinare koji otkrivaju afere u doba korone

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Udruženje BH novinari je saopćilo da se pritisci na novinare koji su zaslužni za otkrivanje niza afera u vrijeme vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa nastavljaju.

-Ponovo je na udaru novinarka portala Fokus.ba Semira Degirmendžić, koja je zaslužna za otkrivanje afere „Respiratori“. Naime, na društvenim mrežama se pojavio video klip u kojem se za kolegicu Degirmendžić kaže da najgore neistine dolaze iz njenog pera, a da ono što je otkrila nisu nikakve afere već „naručeno novinarstvo“ u vezi s jednom političkom strankom - navode iz ovog udruženja. 

Dodaju da "ohrabruju riječi kolega iz Fokusa koji ovaj slučaj označavaju kao pokušaj pritiska zbog afere „Respiratori“, te poručuju da ih neće omesti u daljnjem istraživanju ove i drugih afera.

-Također najavljuju da će prijaviti slučaj policiji kako bi se otkrilo ko stoji iza lažnih profila s kojeg se objavljuju ovi sadržaji. Od organa za provođenje zakona očekujemo da hitno reagiraju i javno objave imena odgovornih - dodaju iz Udruženja BH novinari.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sutra formiranje rostera medijskih profesionalaca

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana