Svijet     | 04.06.2020. 15:26 |

Kina odobrila veći broj međunarodnih letova

FENA Internet

PEKING, 4. juna (FENA) – Kineski regulator civilne avijacije u četvrtak je prilagodio politiku međunarodnih putničkih letova, omogućujući većem broju stranih aviokompanija da nastave s letovima za Kinu na sedmičnoj bazi, počevši od 8. juna.

Strane aviokompanije, koje nisu bile u mogućnosti da upravljaju letovima za Kinu tokom proteklih nekoliko mjeseci zbog pandemije novog koronavirusa,  mogu izabrati konkretan kineski grad, počevši od ponedjeljka, navodi se u online saopćenju Administracije civilne avijacije Kine (CAAC).

Aviokompanije mogu podnijeti CAAC-u svoje  planove letenja za period do 24. , navodi se u saopćenju.

Kako bi umanjila rizik uvezenih slučajeva COVID-19, Kina je smanjila broj međunarodnih putničkih letova u martu, dopuštajući svakoj stranoj aviokompaniji da upravlja samo jednim letom sedmično.

Od ponedjeljka, CAAC će također uvesti mehanizam nagrađivanja i suspenzije, s detaljnom politikom za avioprevoznike da povećavaju ili suspenduju broj letova.

Ukoliko svi putnici na letu za Kinu budu testirani negativno na koronavirus tri uzastopne sedmice, aviokpompaniji koja upravlja takvim letovima bit će dopušteno povećanje broj letova na dva sedmično.

Ukoliko broj putnika testiranih pozitivno dostigne pet, let na toj liniji bit će suspendovan na sedmicu dana. Suspenzija će trajati četiri sedmice ukoliko broj putnika testiranih pozitivno dostigne 10, navodi se u saopćenju.

CAAC je saopćio da bi Kina mogla „blago povećati“ broj letova iz nekih zemalja pod uslovom da imaju stopu rizika koja je podložna kontroli i adekvatne prijemne kapacitete, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Aviokompanije preusmjerile letove nakon izraelskog napada na Iran

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta