Bosna i Hercegovina     | 05.06.2020. 10:47 |

Bukvarević razgovarao s predstavnicima Udruženja žrtava i svjedoka genocida

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević razgovarao je jučer s predstavnicima Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Sastanku, održanom u sjedištu Vlade Federacije BiH, prisustvovali su predsjednik Nadzornog odbora i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Irfan Ajanović i Murat Tahirović, te projekt-rukovoditeljica Udruženja Nina Begić.

Na sastanku je prezentiran Zbornik radova s Četvrte međunarodne konferencije „Stop negiranju genocida i holokausta“, održane 20. i 21. juna 2019. godine u Sarajevu kao i izvještaj s Konferencije u organizaciji Udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ i Udruženja žrtava i svjedoka genocida, s obzirom na to da je Federalno ministarstvo bilo jedan od pokrovitelja.

Delegacija Udruženja žrtava i svjedoka genocida je ministru Bukvareviću, uz  zahvalnost za ukazanu podršku i razumijevanje u brojnim dosadašnjim projektima, uručila Zbornik na bosanskom i engleskom jeziku.

Cilj spomenute konferencije bio je doprinijeti podizanju svijesti o počinjenim zločinima, suočavanju mladih generacija sa prošlošću, te promovirati poštivanje ljudskih prava.

Četvrta međunarodna konferencija “Stop negiranju genocida i holokausta”, organizirana je u okviru projekta udruženja žrtava, “Stop negaciji genocida”.

S obzirom na to da je negiranje holokausta i genocida u veoma progresivnoj fazi u svijetu, ali posebno u BiH i regiji, Konferencija je bila doprinos udruženja borbi protiv negiranja svih zločina, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića.

Učesnici konferencije bili su, između ostalih, predsjednik MRMKS-a Carmel Agius i glavni haški tužitelj Serge Brammertz, bivši i sadašnji tužitelji i sudije MKSJ/MRMKS, profesori, parlamentarci, istraživači genocida i holokausta, pravni eksperti i poznavaoci međunarodnog prava, koji mogu dati svoj doprinos razumijevanju posljedica negiranja genocida i holokausta, i govoriti o ulozi i značaju međunarodnih i domaćih sudova i nadležnih institucija u sprječavanju negiranja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Pozder okupila stručnjake za rješavanje problema Jablaničkog i drugih jezera

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana