Sport     | 05.06.2020. 13:25 |

Korkarić: Cilj RK Bosna nije da igra epizodnu ulogu u Premijer ligi

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Rukometaši sarajevske Bosne nakon dvogodišnje pauze vraćaju su u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Jadan od najtrofejnijih bosanskohercegovačkih sportskih kolektiva u elitni rang se vraća nakon igranja u nižem rangu - Prvoj ligi Fedracije BiH - Grupa jug, u kojoj je ove sezone bio na vodećoj poziciji prije prekida takmičenja zbog pandemije koronavirusa. 

Konačna odluka u završetku rukometne sezone 2019./2020. bit će poznata nakon sjednice Upravnog odbra Rukometnog saveza BiH, zakazene za 12. juni, iako je početkom ove sedmice komesar takmičenja Srđan Jović odlučio da proglasi završetak sezone, po kojoj je stanje na tabeli uzeto kao konačno.

Trener Bosne Zuhdija Korkarić u izjavi za Fenu kazao je "da je komesar donio odluku jer je morao samim prekidom takmičenja u Premijer ligi". 

- Tu njegovu odluku treba da potvrdi Izvršni odbor Rukomernog saveza BiH, koji je u suštini najveći organ u RSBiH. Samo na osnovu njegovog odobrenja bi trebalo da se to prihvati ili da se takmičenje nastavi u nekom budućem periodu. Komesar lige bi trabao da odredi i tačan datum početka prijelaznog roka, za prijavu ekipa za Premijer ligu, te da odredi početak tamičenja za narednu sezonu - kazao je Korkarić.

Navodi da je po trenutnoj situaciji, po propozicijama koje du donesene u septembru 2019., njegov tim premijerligaš.

- Mi smo kao prvoplasirana ekipa u Prvoj federalnoj ligi u Grupi jug u momentu prekida, zbog svima poznate situacije oko korone, izborili nastup u Premijer ligi kao i ekipa Krivaje iz Zavidovića, kao pobjednika Federalene grupe sjever, te ekipa Dervente iz RS. To su ekipe koje bi sljedeće sezone trebale da nastupe u Premijer ligi. Međutim sada imamo problem vezan za ekipe koje bi trebalo da ispadnu iz Premijer lige, koje se žale. Proces još uvijek traje pa ćemo vidjeti šta će biti - kazao je Korkarić.

Povratak u Premijer ligu "studenti" su izborili s jednim od najmlađih timova u tom takmičenju.  

- Imamo vrlo talentiranu generaciju momaka koja će u budućnosti ostati u Bosni i sasvim ravnopravno konkurisati za sastav koji će se takmičiti u Premijer ligi. Ekipa je spoj mladosti, želje i volje na terenu kao i borbe, koja je na kraju donijela taj rezultat. Naš cilj nije da igramo epizodnu ulogu u Premijer ligi. U tom smislu ove momke, koji su izborili status premijerligaša,  moraćemo malo pojačati iskusnim igračima kako bismo ostvarili ono što želimo, a to je da u toj prvoj godini budemo bar u sredini tabele. Mislim da ćemo činiti jedan zavidan faktor u Premijer ligi BiH - rekao je Korkarić. 

Veliki doprinos u dobrom radu kluba, po njegovim riječima, dala je i Uprava kluba.

- Mi u ovom momentu tražimo ljude koji su voljni i željni da pomognu radu kluba i na tragu toga smo da se pojačamo i u upravljačkim strukturama, da imamo još jaču i bolju upravu koja može da obezbijedi uslove tim momcima, koji trebaju da budu adekvatno nagrađani i imaju osnovne uslove za rad i napredovanje. Bitno je reći da imamo podršku Ministarstava za kulturu i sport Kantona Sarajevo kao i načelnika Općine Centar - rekao je Korkarić. 

Nakon dvomjesečne pauza RK Bosna je počeo s treninzima prije 15-ak dana. 

- Treniramo tri-četiri puta sedmično. Pošto je mlada ekipa, željna napredovanja, mi smo nastavili da radimo čim je Štab CZ dozvolio da se može trenirati. Čak i u vremenu pandemije, igrači su trenirali individualno u svojim kućama prema našem progaramu. Trenutno imamo 20-25 momaka na treningu, rade i napreduju iz dana u dan - kazao je Korkarić.

Pravo okupljanje i početak rada za narednu sezonu planiran je krajem jula i početkom augusta kada bi se ekipa trebala kompletirati s pojačanjima. 

U naredom periodu RK Bosna planira da omasovi Školu rukometa na području čitavog KS, te se u klubu nadaju se da će biti ljudi koji će prepoznati taj rad.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Izviđač obranio naslov prvaka BiH u rukometu 

Rukometašice BiH počinju pripreme za susrete protiv Rumunije i Hrvatske

Bašić objavio spisak rukometašica za susrete s Rumunijom i Hrvatskom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'