FENA biznis     | 05.06.2020. 14:14 |

Mural na Vilsonovom šetalištu kao podsjetnik na potrebu očuvanja okoliša

FENA Saopćenje

Sarajevo, 5. juni 2020. Šareni mural, koji prikazuje kako ljudsko društvo može živjeti u harmoničnom suživotu s prirodom, otkriven je danas na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Ovo umjetničko djelo potpisuje umjetnik Rikardo Druškić, a nastalo je s ciljem obilježavanja 5. juna, Svjetskog dana zaštite okoliša. Mural  nosi snažnu poruku i najpoznatije sarajevsko šetalište pretvara u galeriju na otvorenom, dostupnu svima.

„Ako ne zaustavimo našu ovisnost o fosilnim gorivima i ne počnemo graditi ekološki održiva društva, zasigurno nas očekuju sve veće prijetnje po naše zdravlje. Moramo početi djelovati odmah kako bismo bili klimatski pametniji, te zaštitili našu planetu i sve njene stanovnike, prije nego što bude prekasno. Samo zajedničkim naporima možemo zaustaviti trenutno prisutan negativni trend koji se odnosi na okoliš i klimu. Ovaj mural će biti odličan podsjetnik da na ovom putu svi imaju važnu ulogu." istaknula je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, tokom ceremonije.

Mural je nastao u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, koji finansira Vlada Švedske, a realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini. Svjetski dan zaštite okoliša svake godine je posvećen temi koja zahtjeva posebnu brigu. Ovogodišnja tema je biodiverzitet, istovremeno i idejni fokus ovog umjetničkog djela.

„U Bosni i Hercegovini je moguće ostvariti zeleni rast koji uključuje smanjenje emisije karbon diokisida i brigu o biodiverzitetu. Angažmanom talentovanog umjetnika željeli smo kreirati stalni vizuelni podsjetnik i građanima poslati poruku da je zaštita našeg prirodnog staništa od iznimne važnosti za ljude, planetu i ekonomiju.“ izjavila je ovim povodom Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a.

Nedera je dodala da će, uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa svim nivoima vlasti u zemlji, UNDP nastaviti raditi na ubrzavanju napretka BiH po pitanju energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. To, ističe Nedera, može biti snažno sredstvo za ekonomski oporavak zemlje poslije krize uzrokovane pandemijom COVID-19.

Očuvanje biološke raznolikosti ključno je za osiguravanje zdravog života i budućnosti nadolazećih generacija. Kao rezultat pretjerane upotrebe fosilnih goriva, okoliš cijele planete je pod kontinuiranim pristikom, a pojava COVID-19 i drugih virusa je indirektna posljedica utjecaja čovjeka na prirodne ekosisteme.

“Poruka umjetnika putem ovog murala treba da podsjeća građane na Svjetski dan zaštite okoliša. Svaki čovjek ima dvije domovine. Prva domovina je tamo gdje se rodi. Druga domovina je zajednička za cijelo čovječanstvo, a to je planeta Zemlja. Zato je čuvajmo i volimo kao i onu prvu.” izjavio je Izet Bijelonja, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Rikardo Druškić, autor murala, istakao je da je do sada imao priliku crtati u različitim dijelovima svijeta, ali da mu je izuzetno zadovoljstvo što je mogao dati svoj doprinos . Njegov „Zeleni čovjek“ kreiran je korištenjem ekoloških boja, a predstavlja legendarno biće koje se prvenstveno tumači kao simbol ponovnog rođenja, te prikazuje ciklus novog rasta, s kojim se susrećemo svakog proljeća.

O projektu:

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, entitetskim ministarstvima za energiju, kantonalnim ministarstvima, jedinicama lokalne samouprave te drugim partnerima. Projekt ima za cilj stvoriti uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj ”zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom razvoju.

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Aida Ćorović pravomoćno osuđena zbog gađanja murala Ratka Mladića jajima

Via Media i Bingo najuspješniji na vodećem digitalnom festivalu u regiji

Via Media najnagrađivanija agencija u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo