Bosna i Hercegovina     | 05.06.2020. 16:01 |

Prelaskom na energetski efikasnija goriva poboljšati zaštitu okoliša u BPK-u

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. juna (FENA) - Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde planira niz projekata čija realizacija će imati za cilj poboljšanje kvaliteta zraka i zaštitu životne sredine.

Resorni ministar Bojan Krunić, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša - 5. juna, naglasio je da je u planu i programu rada ministarstva za 2020. godinu, izrada važnog strateškog dokumenta, odnosno Plana upravljanja otpadom za period 2021-2026. godina te realizacija nekoliko značajnih projekata koji će doprinijeti boljoj kvaliteti zraka.

- U prethodnom periodu dosta aktivnosti usmjereno je na poboljšanju kvalitete zraka, pogotovo u zimskom periodu, što je fokus programa za zaštitu okoline u ovoj godini. U procesu smo dobijanja određenih sredstava od strane Federalnog fonda za zaštitu okoliša gdje smo aplicirali na određeni broj projekata te odabrali i određeni  broj najvećih potrošača koji bi u 2020. godini trebali preći na energetski efektivnija i efikasnija pogonska goriva, što će uz ostalo doprinijeti i kvaliteti okoliša - kazao je Krunić.

Najavio je da će ministarstvo u ovoj godini izdvojiti oko 60.000 KM za realizaciju aktivnosti i projekata iz oblasti ekologije.

- U cilju zaštite okoliša, u narednom periodu Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde objavit će javni poziv neprofitnim organizacijama za dostavljanje projekata u ovom segmentu. Prošle godine za projekte iz oblasti ekologije bilo je planirano 20.000 KM, a utrošeno je oko 14.000. I ove godine samo kvalitetni projekti neprofitnih organizacija će imati podršku, a dobar primjer je Udruženje 'Val' koje uređuje izletište Sadba -kazao je resorni ministar.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Ministarstvo za urbanizam BPK  u protekloj godini  realiziralo niz projekata

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo