Svijet     | 05.06.2020. 16:34 |

Evropski parlamentarci kritikuju rasizam u Sjedinjenim Državama

FENA Internet

BRUXELLES, 5. juna (FENA) - Evropski poslanici u petak su izrazili zabrinutost akcijom američke policije povezanu s ubistvom Georgea Floyda.

O incidentima u Sjedinjenim Državama raspravljano je u potkomisiji Evropskog parlamenta za ljudska prava, dok su protestni pokreti zbog Floydove smrti dobili na zamahu u Evropi i širom svijeta.

Finska poslanica Zelenih Heidi Hautala izjavila  je da "policija ne bi trebala pucati po ljudima za koje sumnja da pljačkaju. Policija bi trebala štititi, i jasno je da su sveobuhvatne reforme policije u Sjedinjenim Državm potrebne“.

Evropski poslanik iz Irske, Sean Kelly kazao je da problemi leže u nedostatku liderstva. Istaknuo je da je ono što se desilo u Sjedinjenim Državama „ekstremno jezivo“.

- Mislim da to pokazuje šta se može desiti kada imate loše čelništvo. Čelnici mogu podijeliti ili ujediniti ljude. Pozitivno ujediniti. Negativno podijeliti. To je, nažalost, ono što trenutno viđamo u Americi - izjavio je Kelly.

Švedska liberalna parlamentarka Karin Karlsbro kazala je da „Amerika ima dugačku i tragičnu historiju policijske brutalnosti“.

U središtu toga leže rasizam i segregacija temeljeni na historiji. To je sistematski problem kojim se treba baviti na svim nivoima u SAD-u - izjavila je Karlsbro, preniosi Associated Press.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Johnson: Zastupnički dom razmatrat će američku pomoć Izraelu i Ukrajini kao odvojeni zakon

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana