Magazin     | 06.06.2020. 09:32 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 6. lipnja (FENA) -

- 1799. Rođen Aleksandar Sergejevič Puškin, ruski pjesnik buntovnog duha koji je često bio na udaru cenzure, a zbog stihova posvećenih slobodi prognan je na jug Rusije. Stvorio je stil koji je miješao satiru, romantiku i dramu. Najpoznatija djela: 'Jevgenij Onjegin', 'Boris Godunov', 'Pikova dama' i 'Bajka o ribaru i ribici'.

- 1861. Umro grof Camillo Benso Cavour, grof i talijanski državnik, prvi premijer ujedinjene Italije. Jedan je od osnivača lista 'Il risorgimento', u kojem se zalagao za ustavne reforme i oslobađanje Italije od austrijske dominacije.

- 1875. Rođen Thomas Mann, njemački pisac, jedan od najznačajnijih njemačkih i svjetskih književnika 20. stoljeća. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1929. godine.

- 1901. Rođen Ahmed Sukarno, indonezijski državnik, prvi predsjednik Indonezije (1949. - 1965.), pod čijim je rukovodstvom zemlja stekla neovisnost.

- 1903. Rođen Aram Iljič Hačaturjan, jermenski skladatelj, koji je u svom djelu spojio elemente folklorne glazbe Jermenije sa suvremenom europskom glazbom. ('Igre sablji', 'Gajane').

- 1926. Rođen Advan Hozić, bh. književnik, pripovjedač, romansijer, dramski pisac i pjesnik. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, a uvršten je i u školsku lektiru.

- 1944. Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu iskrcale se u Normandiji u najvećem desantu u povijesti, nazvanom Dan D. Bitka za Normandiju potrajala je još dva mjeseca koliko je trebalo savezničkim snagama da uspostave čvrst mostobran na europskom kopnu i da probiju njemačku liniju fronta u Francuskoj, a okončana je oslobađanjem Pariza i uništenjem džepa kod Falaisea.

- 1946. U SAD-u osnovana NBA liga, tada pod nazivom Basketball Association of America.

- 1949. Objavljena knjiga Georgea Orwella "1984", vizija svijeta kojim vlada Veliki Brat.

- 1954. Prenosom manifestacije Festival cvijeća iz Švicarske počela je s radom Eurovizija, televizijska mreža europskih zemalja.

- 1972. U eksploziji u rudniku uglja u Rodeziji poginuo 431 rudar.

- 1981. U najtežoj nesreći u povijesti željeznice poginulo je najmanje 800 ljudi kad je sedam vagona pretrpanog putničkog vlaka iskliznulo iz šina i palo u rijeku Kosi u državi Bihar u Indiji.

- 1984. Sovjetski genijalac Alexey Pajitnov smislio je igricu Tetris i pustio je u prodaju za kućna računala popularna u to vrijeme, no prošlo je još 5 godina dok je Nintendo nije izdao za svoje ručno računalo i proširio je svijetom, čineći je jednom od najprodavanijih igrica u povijesti računala.

- 1994. Srušio se kineski zrakoplov koji je letio na unutarnjoj liniji iz turističkog centra Sijan. Poginulo je svih 160 putnika i članova posade.

- 1995. U Južnoj Africi ukinuta smrtna kazna.

- 2003. Žena, bombaš samoubojica, usmrtila sebe i još 17 ljudi, ulazeći u autobus u Vladikavkazu u ruskoj republici Sjeverna Osetija, koja graniči s Čečenijom.

- 2008. Egipatski arheolozi pronašli piramidu staru 4.300 godina u Saqqari, nekropoli vladara drevnog Memfisa.

- 2015. Papa Franjo boravio u jednodnevnom posjetu Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Svečano misno slavlje na stadionu Koševo okupilo je gotovo 70 tisuća ljudi.

- 2016. Umro Viktor Korčnoj, ruski šahist sa švicarskim državljanstvom. Jedan od najjačih šahista svih vremena kojemu nikad nije uspjelo postati svjetskim šahovskim prvakom. U 2009. godini bio je najstariji aktivni internacionalni šahist u svijetu, a najviše je poznat po svoje tri borbe za svjetsku titulu protiv Anatolija Karpova.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'