Stranačke aktivnosti     | 08.06.2020. 08:36 |

Saopćenje za javnost KO SDP BiH ZDK

FENA Saopćenje

Već nekoliko mjeseci više je nego jasno da ne postoji funkcionalna većina u Skupštini ZDK.
Kulminacija narušenih odnosa unutar vladajuće koalicije desila se 02.06.2020. godine na 22. redovnoj sjednici Skupštine ZDK kada je zbog nedostatka ruku u vladajućoj većini došlo do prekida sjednice. Vjerovatno jedinstven slučaj u demokratskoj praksi, poslanici SDA, HDZ, ASDA, SBiH i nezavisni koji su dio većine napuštaju sjednicu i tako dovode do prekida sjednice zbog nedostatka kvoruma za rad.
Nakon što Skupština nije usvojila Izvještaj o izvršenju Budžeta za 2019. godinu i nemogućnosti da izglasaju prekid sjednice poslanici vladajuće koalicije su odlučili da napuste sjednicu i tako dovedu do prekida 22. sjednice Skupštine ZDK.

Građani Zeničko-dobojskog kantona su postali taoci nefunkcionalne i sada već nepostojeće većine u Skupštini ZDK. Ugroženi su svi građani, bili oni Bošnjaci, Hrvati, Srbi ili ostali. U redovnoj proceduri se gotovo ne razmatraju prijedlozi Zakona a na dnevnom redu nisu bili ni izvještaji o radu Javnih preduzeća pa tako recimo Izvještaj o radu JP ŠPD ZDK iz 2017. godine još uvijek nije razmatran.

Rad Skupštine je obilježen konstantnim kršenjem Poslovnika o radu, neredovnim zasjedanjem, dugotrajnim i iscrpljujućim pauzama u radu a sve zbog nefunkcionalne većine koja je radila sa minimalnom većinom od 18 poslanika. Sjednice Skupštine se ne snimaju unatoč stalnom inzistiranju opozicije pa su građani uskraćeni za bilo kakav uvid u sam rade ovog zakonodavnog tijela koje jedino u BiH radi na ovako netransparentan način unatoč jasnim odredbama Poslovnika o radu i Planu komunikacija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona s javnošću koje je samo usvojilo.

e-Parlament koji je skupo plaćen nikada nije pušten u rad pa tako na web stranici nemamo podataka o aktivnostima poslanika, postavljenim pitanjima i inicijativama. Sve ovo daje jako lošu i netransparentnu sliku o Skupštini ZDK.

Sasvim je jasno da Vlada više ne uživa podršku većine u Skupštini ZDK te da prijedlozi koji dolaze od Vlade neće imati potrebnu podršku. Ovim putem pozivamo Vladu da podnese ostavku te tako prekine ovu agoniju.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

SDP ZDK: Za prijedlog budžeta za 2024. prekršene procedure, ulaganje amandmana bespredmetno

Ministri SDP-a: SDP nisu napuštali zastupnici i nije kriv za pad Vlade ZDK

Saopćenje za javnost KO SDP BiH ZDK

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo