Servisne informacije     | 08.06.2020. 14:52 |

Saopćenje za javnost GO A-SDA

FENA Saopćenje

U vezi s verbalnim konfliktom koji se dogodio  u petak 05.06.2020. godine između Sinana Gluhića i Sulejmana Spahića, Stranka demokratske aktivnosti A-SDA Zenica podržava nadležne organe u postupku istrage i dokumentovanja ovog slučaja, pogotovo što je od strane gradskih 'političkih moćnika', ali i pojedinih političkih stranaka, ovaj dogođaj poprimio potpuno drugi diskurs – od 'fizičkog napada na novinara', pa do 'napada na neovisno novinarstvo i slobodu mišljenja i izražavanja'. Pri tome je gradonačelnik Zenice 'donio presudu', te je Sulejmana Spahića proglasio 'krivim', koristeći čitavu lepezu političkih diskvalifikacija A-SDA stranke – od tzv. učešća u konfliktu njenih visokopozicioniranih članova, pa preko 'napada na bezbjednost svih građana Zenice', do 'ugrožavanja ljudskih prava i sloboda'. Pri tome učesnike ovog verbalnog konflikta unaprijed i sračunato svodi na člana A-SDA stranke i na novinara, koji je usto, kako kaže, i RVI, a s ciljem tzv. napada na novinarsku neovisnost, uz dovođenje u pitanje kompetentnosti ministra i savjetnika KMUP-a.

Istina je samo jedna, i očekujemo da će je rasvijetliti nadležni organi. Međutim, ne možemo a da ne ukažemo na sljedeće činjenice koju bi radi istinitog informisanja trebalo da zna javnost.

U verbalnom konfliktu nisu učestvovali član A-SDA stranke i novinar, nego, kako smo informirani, dva naša sugrađanina, Sinan Gluhić i Sulejman Spahić, bivši borci ARBiH. Pri tome je činjenica da je i Sulejman Spahić, kao nekadašnji pripadnik Armije RBiH, prvi ratni vojni invalid u Zenici. Ovo ne opravdava njihov verbalni konflikt koji mi kao politički subjekt ne prihvatamo kao opravdan način rješavanja njihovih međusobnih odnosa. Simptomatično je da je o ovom verbalnom konfliktu dva suborca prvi informisao javnost upravo gradonačelnik Zenice, što ukazuje na njegovu tendencioznost da se ovaj konflikt iskoristi u političke svrhe. S jedne strane, on 'u ime građana' napada ozbiljne TV kuće, a ovaj slučaj koristi da stavi pod svoju zaštitu podobne novinare sumnjivih novinarskih kvalifikacija i kompetencija.

Ono što nas zabrinjava, a što bi trebalo konačno da uvide i svi građani Zenice, jeste da je Fuad Kasumović, kao nijedan do sada načelnik/gradonačelnik Zenice u njenoj bogatoj istoriji, unio nesagledivu smutnju među ljudima, nered i nipodaštavanje ljudskog dostojanstva i političku podvojenost građana.

Na primjer, on se stavlja u ulogu zaštite ljudskih prava i sloboda, a sam ih ne poštuje, po već dobro poznatom principu tzv. moćnika – NIKO NE SMIJE DA VAS VRIJEĐA OSIM MENE! Svi smo svjedoci njegovih tirada i 'pozorišno-cirkusantnih predstava' na sjednicama Gradskog vijeća kada on vijećnike i druge građane kontinuirano vrijeđa i etiketira. Pri tome omalovažava školske institucije, visokoškolske diplome, stručnjake iz raznih oblasti života, pa čak se ismijava i na pojedina akta pisana pojedinim ustavno zagarantovanim jezicima i pismima BiH. O održavanju predizbornih skupova suprotno naredbama i mjerama Federalnog štaba CZ, posebno skupova u vjerskim prostorima, zloupotrebi djece na skupovima za vrijeme pandemije koronavirusa, te iznoženju pogrdnih stavova o političkim nesitomišljenicima i pojedinim državnim funkcionerima, da i ne govorimo.

O uticaju politike na operativni rad policije, samo prije nekoliko dana pokušao se staviti u zaštitu policijskog komesara i načelnika PU Zenica, kao da policija treba njegovu pomoć i političku podršku. Trebalo bi da zna – da policija radi po Ustavu i zakonu i njoj osim zakonskih propisa ne treba ničija pojedinačna i samozvana – niti individualna niti institucionalna pomoć. Pri tome je gradonačelnik Fuad Kasumović zanemario činjenicu da je donacijom policiji ili obećanjem donacije, odnosno nagrađivanjem policijskih službenika, izvršio nedopušteni politički uticaj koji ima karakter tzv. 'korupcionaške sprege' radi zaštite njegovih političkih i drugih ineteresa. Sada on traži da ministar KMUP-a preduzme sve aktivnosti na utvrđivanju okolnosi ovog konflikta, unaprijed mu dajući najgore moguće političke kvalifikacije. Opravdano se onda postavlja pitanje – da li gradonačelnik Kasumović uopće zna šta je operativni rad policije i politički uticaj na policiju, odnosno trebalo bi da se odredi – da li ministar KMUP-a, po njemu, treba da se 'miješa' ili 'ne miješa' u rad policije!?

Što se tiče savjetnika KMUP-a, gradonačelnik bi prije svoga trebalo da zna kakva je njegova uloga i ko treba da obavlja te poslove. On se i po ovom pitanju postavlja u ulogu sudije da to ne može biti određeno lice, mada savjetnik Fadil Jaganjac ima dugogodišnje iskustvo u radu u policiji, ispujava sve propisane uslove za savjetnika, te posjeduje za to validnu dokumentaciju koja ne proizvodi nikakve negativne pravne kvalifikacije i posljedice. Međutim, građani treba da znaju istinu, koja je sljedeća – kao dugogodišnji policijski službenik, koji je u penziju otišao sa najvišim policijskim činom, nosilac najvišeg policijskog priznanja 'Zlatna policijska značka', Fadil Jaganjac je imao priliku da operativno istražuje i dokumentuje saznanja o određenim kriminalnim radnjama i visokih funkcionera, što za njega i danas predstavlja neopravdani i težak 'teret prošlosti' kroz nastojanja tih istih lica da kad god su u prilici da mu se za to neopravdano 'osvete'.

Istine radi – poštovani sugrađani, krajnje je vrijeme da nas aktuelni gradonačelnik prestane zabavljati neistinama po društvenim mrežama – vrijeme je da ozbiljno shvatimo u kakvu nas je situaciju u toku svoga mandata doveo svojim neradom i javašlukom: JP 'Zenicatrans' je definitivno propalo, naš simbol NK 'Čelik' je ispao i pred ukidanjem, nema više CIMOS-a, JP 'Parkinzi' i JP za sportske objekte i terene su pred propadanjem i gašenjem, ekološka zagađenost grada nikad nije bila gora, a o ostaliom infrastrukturnim i općem zaostajanju Zenice u Bosni i Hercegovini da i ne govorimo. Onog momenta kada je sa skupštinske govornice ZDK pokrenuto preispitivanje odgovornosti za jedan dio ovih pitanja, uslijedila je ovako energična reakcija gradonačelnika na verbalni konflikt između dva građanina Zenice čiji je on gradonačelnik! Ovakve reakcije neće zaustaviti aktivnosti A-SDA stranke na vladavini prava i preispitivanju kriminala bez obzira na koga se on odnosio.

Vrijeme je da shvatimo suštinu – a Zeničani su kao vrijedni ljudi sa izraženim patriotizmom i dobronamjernim karakterom na kraju uvijek umjeli da prepoznaju uljeze i prevarante u ovaj naš lijepi grad!                                                           

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!