Svijet     | 08.06.2020. 18:29 |

Brammertz Vijeću sigurnosti UN: Kontinuirano veličanje ratnih zločinaca

FENA Saopćenje

ARUSHA, HAAG, 8. juna (FENA) - Tužilac Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz je u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) zaključio da saradnja s Tužilaštvom "nije samo zakonska obaveza, nego još više moralna obaveza prema žrtvama i preživjelima."

Pored ostalog, Brammertz se osvrnuo na ograničeni broj suđenja i žalbenih postupaka iz nadležnosti Mehanizma, te napomenuo uticaj pandemije COVID-19 na postupke u predmetima Turinabo, te Stanišić i Simatović i Mladić.

Uprkos obustavi postupaka u sudnici, OTP je nastavio u potpunosti raditi na ovim predmetima van sudnice i nastavio je da obavlja i ostale funkcije iz svog mandata, efikasno osiguravajući kontinuitet poslovanja uprkos značajnim izazovima.

On je ponovno obavijestio Vijeće sigurnosti o kontinuiranom veličanju ratnih zločinaca i negiranju zločina u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji.

Tužilac je izvijestio da je u bivšoj Jugoslaviji negiranje zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca prevlađujuće, i da na žalost "negiranje i veličanje često potiču ili podržavaju političari i zvaničnici širom regona".

Ovogodišnjim obilježavanjem 25. godišnjice mnogih zapaženih događaja iz sukoba u bivšoj Jugoslaviji, uključujući genocid u Srebrenici, tužitelj je pozvao sve zvaničnike i javne ličnosti da se ponašaju odgovorno i da žrtve i civilne patnje stave u prvi plan svih komemoracija.

Zaključio je da je nakon 25 godina "odavno trebalo prekinuti s retorikom prošlosti i hitno su potrebni lideri koji će se zalagati za pomirenje i izgradnju mira", saopćio je UN ORG. 

Pored ostalog, kazao je i da je Tužilaštvo sada riješilo slučajeve dva od tri glavna bjegunca protiv kojih je Međunarodni krivični sud za Ruandu (MKSR) podigao optužnice.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo