Regija     | 08.06.2020. 20:28 |

Srbija: U izbornoj kampanji dosad 18 listi, oporba je smatra neregularnom

FENA Agencije

BEOGRAD, 8. lipnja (FENA) - Republičko izborno povjerenstvo (RIK) proglasilo je dosad 18 izbornih lista za opće izbore u Srbiji 21. lipnja, a još četiri čekaju provjeru i potvrdu da ispunjavaju uvjete za sudjelovanje na izborima koje će bojkotirati oporbena koalicija Savez za Srbiju (SZS).

Izbori su prethodno bili raspisani za 26. travnja, ali je izborna kampanja prekinuta uvođenjem izvanrednog stanja zbog koronavirusa da bi početkom svibnja izborni proces ponovno bio pokrenut, uz postupno ublažavanje mjera za suzbijanje epidemije.

Prva dva mjesta na glasačkom listiću zauzimaju vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) aktualnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s listom "Za našu djecu" i Socijalistička partija Srbije (SPS) vecepremijera i šefa diplomacije Ivice Dačića, čiji su socijalisti u svim izbornim ciklusima dosad od 2012. vodeći koalicijski partner naprednjaka.

Veći dio oporbe izbornu kampanju vidi kao višestruko neregularnu - počevši od zdravstvenih uvjeta i činjenice da epidemija covida 19 još traje, do nepoštenih uvjeta u kojima je većina medija pod kontrolom vlasti zatvorena ili tek djelomice dostupna za ravnopravan pristup i promicanje izbornih programa svim sudionicima izbora, prenosi Hina.

Iz oporbenog korpusa Vučića i naprednjake optužuje se da svoje državne dužnosti koriste u tzv. funkcionerskoj kampanji, a iz nevladinog sektora zatraženo je da se preispita emitiranje izbornih spotova u kojima se Vučić pojavljuje, bez jasno navedene dužnosti što je protivno zakonu. 

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i Udruženi građanski pokreti (UGP) traže da Regulatorno tijelo za elektroničke medije (REM) zabrani emitiranje takvih spotova upozoravajući da Zakon o oglašavanju "zabranjuje obmanjujuće i prikriveno oglašavanje" te da to nalažu i "principi društvene odgovornosti u oglašavanju".

Oporba od stupanja na Vučića na dužnost šefa države upozorava da on krši Ustav Srbije koji određuje da predsjednik tijekom mandata ne može obnašati drugu javnu dužnost.

Istodobno, oporbeni Savez za Srbiju, koji bojkotira izbore inzistirajući da ne postoje regularni uvjeti za poštenu izbornu kampanju, priopćio je u ponedjeljak da će režim na čelu s Vučićem smatrati odgovornim jer su izborne radnje i sami izbori 21. lipnja "veliki rizik" za građane jer epidemija još traje. 

Broj novozaraženih u Srbiji oscilira od početka mjeseca - 24 slučaja je bilo 2. lipnja, dan kasnije 69, potom 48, da bi 5. lipnja slijedio nagli skok na 96 potvrđenih slučajeva.

Slijedila su tri dana s više od 50 zaraženih, 74, odnosno 82 zaražena 7. lipnja i 73 u  protekla 24 sata je potvrđeno na 4.308 testiranih.

Od početka epidemije 6. ožujka u Srbiji je od posljedica infekcije koronavirusom preminulo 250 ljudi.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

EU službeno uvjetuje integraciju Srbije normalizacijom odnosa s Kosovom

Srbija: Udruga i sindikati novinara traže odgovornost NATO za bombardiranje RTS-a

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije