Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 13:19 |

Katar izdvaja 20 miliona dolara za razvoj vakcine protiv COVID-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Emir Države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, najavio je podršku Države Katar od 20 miliona dolara Globalnoj alijansi za cjepiva i imunizaciju "GAVI", saopćila je Ambasada te države u Bosni i Hercegovini. 

Govoreći tokom virtualnog Globalnog samita o vakcinama 2020., održanom 4. juna iz Londona, Al Thani je također pozvao međunarodnu zajednicu da zajedno radi na osiguravanju pravednosti u pružanju potrebnih lijekova i medicinske opreme svim zemljama. Dodatno je naglasio podršku Države Katar Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) za njene koordinacijske napore u borbi protiv pandemije COVID-19 i za promicanje globalne spremnosti za suočavanje sa zaraznim bolestima u budućnosti.

- Pandemija COVID-19 predstavlja neviđeni izazov i prijetnju čovječanstvu na svim nivoima. U nedostatku efikasne vakcine ili lijeka, neke zemlje i društva suočile su se s izborom između dviju opcija, od kojih će obje biti 'gorke za gutanje': ili prevenciju putem izolacije koja može osakatiti ekonomiju ili rizikovanje života ljudi odlučujući da se ne žrtvuje ekonomija. Neke su zemlje izabrale kompromisna rješenja, kombinirajući nastavljanje suživota s pandemijom i istovremenu borbu protiv nje.

Ova kriza pokazala je da ne postoji alternativa međunarodnoj saradnji i razmjeni iskustava, što zahtijeva udvostručenje zajedničkih napora za uklanjanje COVID-19  učinkovitim vakcinama i lijekovima te pripreme za suočavanje s novim epidemijama na duže staze. 

Država Katar nije štedjela napore da pojača brzi odgovor na suzbijanje ozbiljnih posljedica krize te je odmah poduzela sve preventivne postupke i mjere kako bi smanjila njen utjecaj i zaštitila građane i stanovnike na svom tlu - kazao je emir Države Katar tokom virtaulnog londonskog samita.

Na osnovu ljudske solidarnosti, dodao je on, Katar je pružio medicinsku pomoć za više od 20 zemalja širom svijeta u isporuci medicinske opreme i izgradnji terenskih bolnica, pored toga što je obezbijeđeno 140 miliona dolara za multilateralne zdravstvene ustanove koje rade na razvoju vakcine i osiguravanju efikasnosti zdravstvene zaštite posebno u najmanje razvijenim zemljama.

- U tom kontekstu, pozivamo međunarodnu zajednicu da zajedno radi na pravičnosti u pružanju potrebnih lijekova i medicinske opreme svim zemljama. Država Katar ponovo ističe podršku Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) za njezine koordinacijske napore u borbi protiv pandemije COVID-19 i za promicanje globalne spremnosti za suočavanje sa zaraznim bolestima u budućnosti - rijeći su Al Thanija.

On je zahvalio Velikoj Britaniji za organizaciju konferencije od 4. juna te izrazio nadu da željeni ciljevi budu postignuti.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Uoči Ramazanskog bajrama Katar osigurao pakete građanima Sarajeva i BiH, donirano oko 300.000 KM

Muftija zagrebački ef. Hasanović: Divno je imati braću i prijatelje poput Katara i emira Al-Thanija

Helez završio posjetu vojnoj izložbi u Dohi: Cijeli svijet modernizuje oružane snage, mora i BiH

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije