Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 17:17 |

Turković razgovarala u Beogradu s Dačićem

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se u Beogradu s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Turković je istakla da su odnosi Bosne i Hercegovine s Republikom Srbijom, pored postojećih otvorenih bilateralnih pitanja, dobrosusjedski i stabilni.

Konstatovala je da je u proteklom periodu ostvaren politički dijalog i na bilateralnoj i multilateralnoj osnovi.

Zvaničnici Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kontinuirano su vodili razgovore u svim oblastima od zajedničkog interesa, posebno u oblasti ekonomije i infrastrukturnog povezivanja.

Ministrica Turković je izrazila opredijeljenost Bosne i Hercegovine za unapređenje odnosa sa Srbijom naglasivši da je saradnja sa susjednim zemljama prioritet vanjske politike BiH.

Istakla je kako i ubuduće sa Republikom Srbijom BiH želi imati dobru saradnju, prevazilazeći sve barijere koje stoje na putu dobre saradnje dviju zemalja.

U tom pogledu je iskazala poseban interes za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja sa Srbijom, od kojih je prioritetno rješavanje pitanja međudržavne granice.

Ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić je predložio reaktiviranje prakse intenzivne saradnje na bilateralnom nivou putem zajedničkih sjednica Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH.

Dačić je potvrdio da je Vlada Srbije saglasna za otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru te da je to sad u fazi implementacije i pribavljanja potrebne dokumentacije.

Ambasadorica BiH u Republici Srbiji Aida Smajić će nastaviti razgovor s kolegama iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije na dovršetku procesa.

Tokom susreta je istaknuta potreba intenziviranja odnosa između dviju zemalja, posebno u kontekstu razvoja regionalnih odnosa u post-COVID periodu.

Srbija je otvorila svoje granice te se očekuje i relaksacija odnosa u susjedstvu, ali i u cijeloj EU.

Ministri su razgovarali i o trenutnom stanju vezano za migrantsku krizu u objema zemljama te analizi i planiranju zajedničkih aktivnosti o ovom pitanju prema EU.

Ministrica Turković je uručila ministru Dačiću aide memoire vezan za pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Ališić te je upoznala kolegu o kandidaturi BiH za Upravni odbor Svjetske poštanske unije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasador Reilly posjetio Centralnu izbornu komisiju BiH

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana