Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 18:23 |

Zajednička komisija za ljudska prava PSBiH usvojila izvještaj o radu ombudsmana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Na sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je i u dalju parlamentarnu proceduru upućen Izvještaj o radu Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2019. godinu.

Uz ovaj Izvještaj, Komisija je usvojila zaključak da se materijal o nerealiziranim preporukama Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine razmatra na nekoj od narednih sjednica.

Zajednička komisija usvojila je i u dalju parlamentarnu proceduru uputila Ocjenu provođenja Kodeksa ponašanja poslanika i delegata za 2018. i 2019. godinu, a usvojeni su i kriteriji za izbor članova Vijeća nacionalnih manjina BiH.

Nije usvojena inicijativa za formiranje interresorne radne grupe za izradu Zakona o vijećima nacionalnih manjina u BiH, čiji je podnosilac Vijeće nacionalnih manjina BiH.

U tom smislu je Komisija usvojila zaključak da navedena inicijativa bude proslijeđena nadležnom ministarstvu u Vijeću ministara BiH, kako bi se izvršila potrebna dopuna i izmjena Zakona o nacionalnim manjinama BiH, te da se ista, u roku od 90 dana, predloži Parlamentarnoj skupštini BiH.

Članovi Zajedničke komisije nisu podržali zastupničku inicijativu Predraga Kojovića, Aide Baručije, Damira Arnauta i Mirjane Marinković-Lepić kojom se Vijeće ministara BiH obavezuje da, s ciljem povratka građana BiH iz inozemstva, poduzme mjere.

Jedna od mjera je da se provedu sve neophodne radnje s ciljem organizacije povratka državljana BiH iz inozemstva, koristeći sve raspoložive resurse (avioni koji u BiH slijeću radi prijevoza stranih državljana u svoje matične zemlje, organizirani autobuski prijevoz), uz istovremeno poštivanje zdravstvenih procedura propisanih od nadležnih organa kojima se sprečava širenje zaraze virusom korona,

Također je mjera bila i otkloniti sve eventualne nedostatke i dileme koje se javljaju u primjeni postojećih procedura kako bi se izbjegle gužve, rizik od zaraze i nepotrebno maltretiranje naših građana prilikom povratka u zemlju.

Zajednička komisija primila je k znanju Informaciju u vezi sa Izvještajem o usklađenosti Bosne i Hercegovine s preporukama GRECO-a u IV krugu evaluacije, te dala prijedlog da se izvrši implementacija nerealiziranih ili djelimično realiziranih preporuka GRECO-a.

K znanju je primljena i Informacija Ministarstva civilnih poslova BiH o Preporuci Međunarodne organizacije rada o zapošljavanju i dostojanstvenom radu za mir i otpornost broj 205 iz 2017. godine.

K znanju su primljene i nadležnim institucijama proslijeđene predstavke građana.

Sa dnevnog reda sjednice skinuto je Donošenje odluke o raspisivanju Javnog poziva za izbor članova Vijeća nacionalnih manjina BiH, saopćeno je iz PSBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ademović: Uvjeren sam da će nas Uskrs nadahnuti da zajedno tragamo za boljom budućnosti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom