Bosna i Hercegovina     | 09.06.2020. 18:25 |

Okić: Tužilaštvo BiH mora krivično procesuirati premijera entiteta RS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Najava premijera entiteta RS Radovana Viškovića da neće provesti odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi s knjiženjem vojne imovine u Foči i Doboju predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine koje mora biti sankcionisano, izjavio je potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Mihnet Okić.

Podsjeća da Krivični zakon Bosne i Hercegovine u članu 239. vrlo precizno kaže da osoba u institucijama koja odbija da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čini krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. 

- Nedopustivo je da Tužilaštvo BiH ima različite aršine za provođenje pravde kada je u pitanju postupanje prema premijeru Federacije i prema premijeru RS. Zahtijevamo da Tužilaštvo BiH, s istom spremnošću koju je pokazalo u slučaju premijera Novalića, krivično procesuira premijera RS Radovana Viškovića kao i sve druge zvaničnike entiteta Republika Srpska koji otvoreno krše zakon, odbijajući provoditi presude Ustavnog suda BiH - ističe Okić.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Prijedlog pritvora za tri osobe u predmetu kodnog naziva "Spartacus"

Nizozemsko tužilaštvo kaznilo četiri kompanije koje su pomogle Rusiji u gradnji Krimskog mosta

Tužilaštvo BiH u protekle dvije godine Tužilaštvu Brčko distrikta BiH ustupilo 42 predmeta

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!