Bosna i Hercegovina     | 10.06.2020. 07:37 |

Danas sjednica Kolegija Doma naroda PSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Dragan Čović (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) sazvao je za danas sjednicu Kolegija Doma naroda PSBiH.

Članovi Kolegija, Čović, Bakir Izetbegović (Stranka demokratska akcije - SDA) i Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD), razmatrat će zahtjev Ustavnopravne komisije Doma naroda za produženje roka za dostavljanje mišljenja o nekoliko zakonskih rješenja.

U pitanju su izmjene Zakona o deminiranju u BiH i Zakona o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine te Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije.

Članovi Kolegija trebali bi odrediti i nadležnu komisije za razmatranje Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu.

Predstavnički dom ranije je usvojio taj zakon koji je predložio poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić i predviđa da mandat Vijeća, u sadašnjem personalnom sastavu, prestaje 15. juna 2020. godine.

Najkasnije do 8. juna, pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove u Vijeće, u skladu sa Zakonom o VSTV-u, dužni su provesti postupak izbora novih članova Vijeća, navedeno je u predloženom zakonu.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona "vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih fuпkcija".

Na dnevnom redu je i Izvještaj o angažiranju Oružanih snaga BiH za potrebe pružanja pomoći civilnim organima u prevenciji i sprečavanju širenja koronavirusa (COVID-19).

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo