Kultura     | 10.06.2020. 12:20 |

Mostarski univerzitet predstavio svoje studijske programe (VIDEO)

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 10. lipnja (FENA) - Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru na Danu otvorenih vrata budućim studentima predstavio je više od 50 studijskih programa na svim ciklusima studija, kao i nove studijske programe - Kulturalni studiji i bosnistika, Mikrobiologija i Farmacija.

Prorektor za financije Univerziteta "Džemal Bijedić" Veldin Ovčina kazao je kako je Dan otvorenih vrata redovita praksa te obrazovne ustanove, istaknuvši pritom značaj tri nova studijska programa.

- Univerzitet ide sa zahtjevima tržišta rada, odnosno propagiramo takve studijske programe koje nove generacije zahtijevaju i traže. Cijenimo da su multidisciplinarni studiji, u najmanju ruku, budućnost ne samo ovog univerziteta, nego i svih univerziteta - istaknuo je Ovčina u izjavi za Fenu.

Mostarski univerzitet trenutno broji oko 4000 aktivnih studenata na preko 50 studijskih programa, sva tri ciklusa studija.

- Konkurs je raspisan i negdje oko 1000 studenata tražimo već i ove akademske godine. Nadamo da će broj tih studenata početkom devetog mjeseca biti kudikamo veći i da ćemo s istim tim studentima krenuti u nove pobjede i Univerzitet dizati na još veću razinu u odnosu na već postojeću, a koja je jednako tako zavidna i danas - kazao je Ovčina.

Komentirajući nezavidnu situaciju mladih, obrazovanih ljudi u Bosni i Hercegovini koji nakon završenih studija većinom budućnost traže na stranim tržištima rada, Ovčina je ustvrdio kako se unatoč svemu isplati studirati te je pozvao maturante da se svakako nastave školovati.

- Znanje je svakako moć. Svakako preporučujem svim maturantima da nastave školovanje i da nastave se družiti s knjigom, da prije svega budu dobri ljudi, zatim poduzetni, proaktivni, i da ovu ekonomiju znaju gurati naprijed. Upravo u njih najviše polažemo nade jer su oni pokretači, vjerujemo u njih, a mi smo tu da im pomognemo - ustvrdio je Ovčina.

Jedan od novih ovogodišnjih studija koje je i Mikrobiologija koju je pokrenuo Odsjek za biologiju Nastavničkog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Šef Odsjeka za biologiju Sanel Riđanović kazao je kako se dugo razmišljalo o pokretanju tog studija na mostarskom univerzitetu, a posebice sada u kontekstu pandemije koronavirusa.

- Mikrobiologija kao znanost već je dugo zapostavljena te smo smatrali da bi trebali pokrenuti nešto novo i inovativno za naše buduće studente. To je novi univerzitetski studij koji predstavljamo ove godine. Upisi su već krenuli i nadamo se da će odziv biti jako dobar - kazao je Riđanović.

Jedna od budućih studentica mostarskog Univerziteta je i Džejla Palalić iz Donjeg Vakufa koja je u Bugojnu završila opću gimnaziju, a koja svoju budućnost vidi u informacijskim tehnologijama.

- Prvobitno sam upisala tu školu iz razloga što nisam znala šta dalje studirati. Tek sam na kraju četvrtog razreda shvatila da je moj poziv Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru - kazala je Palalić.

Ono što očekuje od tog fakulteta i samog studiranja je, kaže, svakako adekvatan posao po završetku studija, ali ne isključuje ni odlazak izvan granica BiH, ukoliko bi joj se pružila dobra prilika.

- Ukoliko bih mogla ostati u Bosni i Hercegovini naravno da bih to učinila, ali ako bi se ponudila neka bolja i adekvatnija prilika za odlazak vani išla bih i iskoristila to - zaključila je. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4573

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1RkYE6tS0wUj6YGgMdX-Xaxk53COaIW8c?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru posjetili Tužiteljstvo BiH

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

U Federaciji BiH broj upisanih studenata manji za 6,1 posto, diplomiranih za 10,6 posto

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'