Bosna i Hercegovina     | 10.06.2020. 14:19 |

Memorijalni centar: Putujuća izložba “Što te nema” vraća se u Srebrenicu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Poznata putujuća izložba - nomadski spomenik “ŠTO TE NEMA”, kreiran u sjećanje na 8.372 žrtve genocida u Srebrenici, ove godine naći će svoje mjesto u Memorijalnom centru Srebrenica, saopćeno je iz tog centra.

Do današnjeg dana, ovaj projekat je obišao cijeli svijet.

- U posljednjih petnaest godina, s našom dijasporom širom svijeta smo realizirali niz postavki ovog spomenika od fildžana koji čekaju na sve one koji neće doći jer su ubijeni u genocidu. Izuzetno sam zahvalna na činjenici da je projekat prepoznat i od Memorijalnog centra Srebrenica te da će biti dijelom programa 25. godišnjice genocida - kazala je  autorica projekta Aida Šehović.

U partnerstvu s Memorijalnim centrom Srebrenica i Centrom za postkonfliktna istraživanja (PCRC), od 10. do 12. juna bit će održano i nekoliko virtuelnih diskusija o kulturi sjećanja.

- Pridružite nam se danas u virtuelnom razgovoru s Aidom Šehović, Emirom Suljagićem i Mirkom Pincellijem, uz moderaciju Tanye Domi. Razgovor će istražiti razvoj spomenika “Što te nema” kroz proteklih 15 godina. Uz razgovor o važnosti kulture sjećanja, prezentirat ćemo sve planirane aktivnosti koje vode finalnoj postavci “ŠTO TE NEMA" spomenika u Memorijalnom centru” - kazala je predsjednica PCRC-a Velma Šarić.

Za 11. juni je planirana sesija “Lokalni aktivizam i otpor nakon zločina u zemlji i svijetuʺ, a najavljeni panelisti su Hasan Hasanović, Linda Young i dr. Kerry Whigham.

- Tokom sesije, razmjenit ćemo perspektive iz zajednica u BiH, regionu i svijetu, koje su preživjele genocid i masovne zločine i razgovarati o lokalnim umjetničkim inicijativama koje imaju za cilj reparaciju i oporavak zajednica nakon konflikta - rekao je Hasan Hasanović, kustos Memorijalnog centra Srebrenica.

Za 12. juni je planirana diskusija o prevenciji i borbi protiv negiranja genocida, kada će biti riječi o društvenim izazovima koji se tiču poricanja genocida, suočavanja s prošlošću i prevencije budućih zločina u BiH i regionu.

Gregory Stanton, Hikmet Karčić i Jelena Đureinović predstavit će svoj rad i načine na koje se oni svakodnevno bore protiv negiranja genocida, ali i istražiti društvene implikacije negiranja.

Dženeta Karabegović će kazati više o perspektivama drugih zemalja te o problemu negiranja zločina u Prijedoru.

- Za sve ove aktivnosti možete se prijaviti putem linka na www.bit.ly/stotenema2020conversations - riječi su predsjednice PCRC-a Velme Šarić. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Učenici iz Novog Travnika u posjetu Srebrenici

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'