Svijet     | 10.06.2020. 14:34 |

Turska odbacila prijedlog Egipta za primirje u Libiji

FENA Internet

ANKARA, 10. juna (FENA) - Turska je u srijedu odbacila prijedlog Egipta o prekidu vatre u Libiji, rekavši da je plan imao za cilj spasiti Khalifu Haftara nakon sloma njegove ofanzive koja je imala za cilj zauzimanje kontrole nad glavnim gradom Tripolijem.

Turska podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalne jedinstva Fayeza al Serraja (GNA), čije su snage posljednjih sedmica suzbile 14-mjesečni napad na Tripoli od Haftarove Libijske nacionalne armije (LNA), koja ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Rusije.

Rusija i UAE pozdravile su plan za primirje, dok Njemačka navodi da su pregovori podržani od strane Sjedinjenih Država ključni za mirovni proces.

Međutim, turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu odbacio je prijedlog, rekavši da je to samo pokušaj spašavanja Haftara nakon gubitaka koji je pretrpio na bojnom polju.

- Napori na primirju u Kairu nisu urodili plodom. Ako treba potpisati primirje, to bi trebalo biti postignuto na platformi koja okuplja sve - rekao je Cavusoglu za turski list Hurriyet.

- Poziv na prekid vatre za spas Haftara ne djeluje nam iskreno niti vjerovatno - dodao je on.  

Cavusoglu je rekao da će Turska nastaviti razgovore sa svim stranama za rješenje pitanje u Libiji, ali da je za to rješenje potreban dogovor obje strane.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom