Bosna i Hercegovina     | 10.06.2020. 19:33 |

Građani protestovali pred Uborkom, najavljene tužbe i nova blokada odlagališta

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 10. juna (FENA) - Mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" u srijedu su mirno  protestovali ispred regionalnog odlagališta komunalnog otpada na Uborku kod Mostara kako bi još jednom skrenuli pažnju na taj ekološki problem te zatražili sanaciju Uborka i pronalaženje nove lokacije za odlagalište.

- Odlučili smo da se okupimo i da kažemo da smo još tu, da stojimo iza naših ciljeva i da nećemo odustati dok se deponija ne izmjesti odavde - poručio je predsjednik Građanske inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

Naglasio je kako to odlagalište ne posjeduje potrebne dokumente za rad te da se umjesto zatvaranja deponije radi na njenom proširenju.

- 'Tijelu 1' deponije istekla je dozvola u 10. mjesecu prošle godine, a 'tijelo 2' deponije nije nikada dobilo dozvolu za rad. Sada imamo nelegalno proširenje koje se naslanja na tijelo stare deponije (tijelo 1) koje apsolutno nema smisla i logike - ustvrdio je Hujdur.

Naveo je da su uložili žalbu i nadležnom federalnom inspektoratu, a ukoliko ne budu zadovoljni reakcijom, uslijedit će tužbe protiv svih onih koji su odgovorni za nerješavanje ovog pitanja, kao i nova blokada odlagališta.

 - Ukoliko ništa ne uspije, ponovo ćemo blokirati deponiju. Mi nemamo pravo odustati od ovoga radi naše djece i naših porodica. Deponija je ovdje 60 godina i sve je kontaminirano u okruženju od par kilometara. Svaki dan se stanje pogoršava, svaki dan je sve više djece koja su oboljela od raznih bolesti i nemamo drugog izbora nego da ovo izguramo do kraja - poručio je Hujdur. 

Tokom protekle i početkom ove godine odlagalište na Uborku u više je navrata bilo blokirano zbog čega se smeće s mostarskih ulica danima nije odvozilo.

Mještani i aktivisti već godinama traže sanaciju i zatvaranje deponija na Uborku. Oni tvrde kako je kapacitet odlagališta davno premašen, traže njegovu sanaciju i pronalazak nove lokacije za odlagalište.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Uprava JP Deponija: Radimo u skladu s važećim zakonskim propisima

Hiljade ljudi na protestu u Poljskoj protiv medijske reforme i zatvaranja bivših ministara

Aktivisti u Mostaru obilježili godišnjicu blokade deponije uborak

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom