Svijet     | 10.06.2020. 18:10 |

Turska odbacila egipatsku inicijativu o primirju u Libiji

FENA Internet

ANKARA, 10. juna (FENA) - Turska je u srijedu odbacila prijedlog Egipta za primirjem u Libiji, navodeći da taj plan ima za cilj spasiti Khalifu Haftara nakon propasti njegove ofanzive kako bi preuzeo kontrolu nad prijestonicom Tripolijem, javile su dnevne novine Hurriyet.

Turska podržava Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) Fayeza al Serraja koja uživa podršku meeđunarodna zajednice i čije su snage nedavno odvratile 14-mjesečni napad na Tripoli Haftarove Libijske narodne armije (LNA), koju podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Rusija.

Egipat je pozvao na primirje od ponedjeljka, u okviru mirovne inicijative, koju su podržali UAE i Rusija, dok je Njemačka saopćila da su razgovori zaraćenih strana uz posredovanje UN-a od ključnog značaja za mirovni proces.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu odbacio je, ipak, taj prijedlog kao pokušaj spašavanja Haftara nakon gubitaka koje je pretrpio na bojnom polju.

- Napori Kaira na postizanju primirja su propali. Ukoliko će se primirje potpisati, ono se treba dogovoriti na platformi koja okuplja sve strane. Poziv na prekid vatre kako bi se spasio Haftar ne čini nam se iskren ni uvjerljiv – izjavio je Cavusoglu za Hurriyet.

Cavusoglu je kazao da će Turska nastaviti razgovore sa svim stranama o rješenju libijske krize, ali da takvo rješenje zahtijeva pristanak obje strane.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov američki kolega Donald Trump raspravljali su o Libiji u telefonskom razgovoru u ponedjeljak. Erdogan je kazao da su se dvojica čelnika usuglasili oko "nekih pitanja" u Libiji i da će GNA nastaviti s borbom na preuzimanju kontrole nad priobalnim gradom Sirte i zrakoplovnom bazom Jufra prema jugu.

Cavusoglu je kazao da su Erdogan i Trump delegirali svoje ministre vanjskih poslova i odbrane, obavještajne šefove i sigurnosne savjetnike za rasprave o eventualnim novim koracima u Libiji.

Tursko predsjedništvo saopćilo je da su Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin raspravljali o situaciji u Libiji u telefonskom razgovoru u srijedu, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Erdogan u posjeti Iraku

U Turskoj uhapšeno 36 osoba zbog povezanosti sa 'Islamskom državom'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta