Kultura     | 10.06.2020. 23:09 |

U Brčkom otvorena izložba slika akademskog slikara Željana Pavića

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 10. juna, (FENA) - Izložba slika akademskog slikara Željana Pavića iz Rijeke pod nazivom “Ispod površine” otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Brčko Distrikta BiH.

Brčanska publika će u narednih mjesec dana biti u prilici pogledati 38 radova rađenih u tehnici enformel sa različitim motivima i temama.

- Enformel je tehnika upotrebe različitih materijala. Željan Pavić pored klasičnih slikarskih tehnika koristi i materijale kao što su žica, karton, papir... Riječ je o umjetniku koji je izgradio autentičan stil. Brčanska publika nije skoro imala priliku vidjeti apstrakciju, a da bi nastala autentična apstrakcija potrebna je jedna duboko lična logika I specifičan način promišljanja, ali i specifičan način izrade umjetničkog djela- kazala je na otvaranju izložbe kustosica Umjetničke galerije Brčko Distrikta BiH Sonja Đurović.

Ona je istakla da je Pavićevo slikarstvo intuitivno, spontano i da dolazi iz najdubljih slojeva podsvijesti, a njegove slike rađene tehnikom enformela nastaju kao svojevrsna podsvijest u ogledalu.

Autor izložbe Željan Pavić govoreći o samom nazivu ” Ispod površine”  je naglasio da bismo se iznenadili onim što bismo otkrili kada bismo zagrebali ispod vlastite površine, ali da bi ipak svako od nas trebao malo zagrebati unutra, jer ipak samo tamo može pronaći ono najbolje u sebi.

 - Slikarstvo I umjetnost općenito nude jednu slobodu za kojom civilizacije kroz stoljeća teže, a umjetnik je upravo slobodan da iz sebe izbaci ono što osjeća, koliko hoće, kada hoće I šta hoće- kazao je Pavić.

Željan Pavić je rođen u Rijeci 1952. godine.  Likovnu umjetnost je diplomirao na pedagoškoj akademiji u rodnom gradu. Stalni je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb, te društva Karameikon iz Varaždina. Izlaže samostalno i grupno u Hrvatskoj i inozemstvu.  Živi i djeluje u Kastvu pored Rijeke.  

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana