Bosna i Hercegovina     | 11.06.2020. 09:11 |

Podignuta optužnica zbog sudjelovanja na stranim ratištima u Siriji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Muharem Dunića, rođenog 1974. godine u Jajcu, državljanina BiH.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, optuženi se tereti da je tokom 2014. godine, zajedno sa svojom suprugom napustio područje R Austrije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura tzv. ”ISIL“-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

-Istragom je utvrđeno da je optuženi sudjelovao u ratnim aktivnostima koje predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, sa  ciljem formiranja kalifata tzv. ”Islamske države” na prostoru dvije ratom zahvaćene države. Nakon poraza struktura tzv. “ISIL”-a, optuženog su početkom 2019. godine zarobili pripadnici kurdskih snaga na području Sirije, te je krajem 2019. godine izručen u BiH, gdje je lišen slobode i nalazi se u pritvoru - saopćeno je.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Prijedlog pritvora za tri osobe u predmetu kodnog naziva "Spartacus"

Nizozemsko tužilaštvo kaznilo četiri kompanije koje su pomogle Rusiji u gradnji Krimskog mosta

Tužilaštvo BiH u protekle dvije godine Tužilaštvu Brčko distrikta BiH ustupilo 42 predmeta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta