Bosna i Hercegovina     | 11.06.2020. 14:47 |

Donacija Njemačke ambasade za Sigurnu kuću u vrijednosti od 9.000 eura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Njemačka ambasadorica Margret Uebber uručila je Sigurnoj kući u Sarajevu donaciju u vrijednosti od 9.000 eura, koja će biti iskorištena za osposobljavanje do sada nekorištenih prostorija.

Ambasadorica Uebber istakla je da je trenutno velika potreba za sigurnim kućama, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

- Znamo da je porodično nasilje bilo u snažnom porastu za vrijeme pandemije i samoizolacije. Ove kuće nude zaštitu ženama i porodicama koje nisu sigurne u vlastitom domu. Sigurne kuće imaju naravno ograničene prihvatne kapacitete a zbog pandemije su morale ispuniti veće higijenske standarde. Zbog toga mi je važno da predajom današnje donacije možemo dati podršku Sigurnoj kući u Sarajevu, kako bi mogla prihvatiti više žena te ih po potrebi i prostorno izolirati - poručila je Uebber.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Jasna Agić ovim povodom kazala je kako nasilje nije privatni već društveni problem, koji se ne smije i ne može ignorisati već ga je dužnost iskorijeniti.

- U obavezi smo od nasilja zaštititi naše kćerke, sestre, prijateljice, naše majke. Zahvaljujemo se Njemačkoj ambasadi i ambasadorici Margret Uebber na donaciji i podršci Sigurnoj kući kako bi lakše prevazišli probleme koji su izazvani pandemijom koronavirusa. Ministarstvo sufinansira boravak žrtava nasilja u Sigurnoj kući u Sarajevu, a nadamo se da ćemo u skorije vrijeme iznaći i rješenje njenog trajnog smještaja - istakla je ministrica Agić.

Izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović naglasila je da su  zbog nedostatka prostora za izolaciju bili primorani zaustaviti prijem.

- Omogućavanjem navedene podrške radu Sigurne kuće, obezbijedit će se žrtvama nasilja, ženama i djeci, sa područja Kantona Sarajevo zaštita od nasilja i nastavak pružanja adekvatne podrške imajući u vidu da je Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije jedina za područje Kantona Sarajevo - naglasila je Mujezinović.

Njemačka ambasada u Sarajevu je u okviru pomoći zbog pandemije do sada dala podršku u iznosu od 39.000 eura. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je najavio da će se dodatnih 10 miliona eura staviti na raspolaganje za zapadni Balkan, saopćeno je.                

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo