Bosna i Hercegovina     | 11.06.2020. 15:32 |

Srednja stručna škola 'Džemal Bijedić' dobila aparat za brizganje plastike

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 11. juna (FENA) – U okviru projekta "Ideal“ koji realizira Ministarstvo obrazovanja Bosanskopodrinjskog kantona, Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, kompanija "Prevent“ i Fondacija "Hastor“, zajedno sa strukovnim školama na području BPK Goražde, Srednjoj stručnoj školi "Džemal Bijedić“ u Goraždu uručena je vrijedna donacija.

Riječ je o mašini sa alatima i propratnim materijalima u vrijednosti od 35.000 eura koja se koristi za brizganje plastike.

Direktor škole Sedin Hadžimusić pojašnjava da će ih koristiti učenici koji se obrazuju za zanimanje obrađivač plastičnih masa, koje se u ovoj školi upisuje već treću godinu zaredom zbog potreba na tržištu rada.

Po riječima Hadžimusića, kako bi što adekvatnije prenijeli znanje učenicima i profesori su obavili sve potrebne edukacije.

- Od prvog razreda djeca pohađaju nastavu u školama i u privrednim subjektima, a od danas zahvaljujući GIZ-u koji nam je donirao ovu mašinu, dio praktične nastave kvalitetno ćemo moći obaviti i u našim prostorijama, tako da će to biti jedan evropski sistem vrijednosti u obrazovanju, počev od nastavnih planova koje je donijelo naše ministarstvo obrazovanja i Pedagoški zavod, škola je ispoštovala svoj dio i od ove godine djeca imaju jedan savršen sistem obrazovanja koji se provodi u cijelom svijetu. Djeca će vidjeti praktično kako se to radi, da bi u firmama, već od prvog ili drugog razreda dobili kvalitetnog radnika, koji će obavljati svoje radne zadatke koje im daju poslodavci -kazao je Hadžimusić.

Dualni sistem obrazovanja sve je izraženiji u Srednjoj stručnoj školi "Džemal Bijedić“, ponajviše u opremanju škole, ali i obavljanju praktičnog dijela nastave učenika u goraždanskim kompanijama.

- Ovo je jedna vrijedna donacija kojom se nastavlja ranije započeti program kroz koji smo donijeli pravilnike o obavljanju praktične nastave u firmama, kao i nastavni plan i program za smjer plastičar. I ove godine upisujemo to odjeljenje zbog potrebe privrede. Zahvaljući toj uzajamnoj saradnji i privreda ulaže u obrazovanje i sve je veći broj donacija, i ta saradnja će se nastaviti i ubuduće - kazao je ministar za obrazovanje BPK Arman Bešlija.

Naglasio je da će resorno ministarstvo i dalje biti na usluzi kako učenicima Srednje stručne škole "Džemal Bijedić“ tako i privrednim društvima na području BPK Goražde, s ciljem dobijanja što kvalitetnijih radnika potrebnih tržištu rada.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!