Bosna i Hercegovina     | 11.06.2020. 16:45 |

Propao pokušaj održavanja nastavka sjednica Gradskog vijeća Zenica

FENA Saopćenje

ZENICA, 11. juna (FENA) - Iako je za danas bilo najavljeno održavanje nastavka 49. sjednice Gradskog vijeća Zenica, kao i 50. sjednice, one nisu održane ni nakon trećeg pokušaja.

Najprije je predsjedavajuća Gradskog vijeća (GV) Zenica Diana Bešić prekinula nastavak 49. sjednice GV zbog nedostatka kvoruma.

U trenutku prekida sjednice navela je da će biti nastavljena kada se za to steknu uvjeti.

Zatim je početak 50. sjednice GV Zenica pomjeren za dva sata, jer je nekoliko vijećnika najavilo kasniji dolazak na sjednicu zbog ranije preuzetih obaveza.

Konačno, kada je utvrđen kvorum od 17 vijećnika za nastavak 49. sjednice GV Zenica, sjednica je prekinuta, jer je zamjenik predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica Jasmin Hodžić smatrao da nema ovlaštenje za predsjedavanje sjednicom, niti je predsjedavajuća Gradskog vijeća prethodno obavijestila zamjenika i članove Radnog predsjedništva Gradskog vijeća o spriječenosti da vodi nastavak 49. i 50. sjednicu Gradskog vijeća.

Inače, današnjim sjednicama nisu prisustvovali vijećnici SDA, izuzev jednog vijećnika ove stranke Almira Drače.  

- Gradska uprava i ja kao gradonačelnik nemamo ni jednog vijećnika. Ovo je četvrti put da se vrši prekomopozicija. Nemamo ništa s prijedlogom da se izvrši smjena aktuelne predsjedavajuće - rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Istakao je da veliki broj tačaka koje su važne za građane, čeka na razmatranje i usvajanje od Gradskog vijeća Zenica.

- Pojedini žele prikazati stvari tako da izgleda kako Gradska uprava Zenica nije realizovala nijedan projekat u protekle tri i po godine. Istina je da nisam zatekao nijedan projekat. Rekonstrukcija Trga BiH, izgradnja podzemnih i nadzemnih garaža su samo neki od dosad opstruiranih projekata - kazao je gradonačelnik Kasumović.

Podsjetio je da su ponovno otvorenje Gradske kafane, objekta koji je godinama predstavljao ruglo centra grada, gasifikacija gradskih i prigradskih područja te projekat ekološki prihvatljivog daljinskog grijanja samo neki od projekata započetih i realizovanih unazad dvije do tri godine.

- Građani Zenice su birali vijećnike koji će ih predstavljati u Gradskom vijeću. Neki se vijećnici zaista ponašaju prozenički i podržavaju razvoj grada, dok neki osporavaju pozitivne procese - zaključio je  Kasumović, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Grada Zenica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'