Bosna i Hercegovina     | 12.06.2020. 09:36 |

Koordinacija udruga: Neutemeljene reakcije pripadnika boračkih udruženja Armije

FENA Saopćenje

MOSTAR, 12. lipnja (FENA) - Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Mostara reagirala je u petak priopćenjem za javnost zbog, kako su naveli, neutemeljene reakcije pojedinih pripadnika boračkih udruženja Armije RBiH vezano za ratne događaje iz lipnja 1992. godine.

"Na njima spornom plakatu obilježavanja operacije Lipanjske zore nije posebno istaknuta niti jedna pojedinačna postrojba koja je sudjelovala u oslobađanju Mostara i doline Neretve, pa tako ni 'Samostalni bataljon odbrane – Mostar' o čijoj organizaciji postoji zapovijed od 1. svibnja 1992., a koji je u to vrijeme bio pod izravnim zapovijedanjem i u sastavu Općinskog stožera HVO-a Mostar temeljem odluke Kriznog štaba općine Mostar", priopćili su iz Koordinacije udruga.

U spomenutoj odluci je navedeno kako je zadatak Hrvatskog vijeća obrane – Općinskog stožera Mostar oslobađanje cjelokupnog prostora općine.

"U to vrijeme jedino je Hrvatsko vijeće obrane imalo respektabilne oružane formacije, i to: devet bojni, četiri samostalne satnije, vojnu policiju… koje su bile spremne suprotstaviti se okupatorskim formacijama i zato je HVO-u povjerena zaštita i obrana građana Mostara od okupatora", navodi se u priopćenju.

U priopćenju se dalje navodi kako na području općine Mostar u vrijeme operacije Lipanjske zore nije bila ustrojena Armija RBIH, niti su postojale Zelene beretke i Patriotska liga.

"Lipanjske zore su ujedno i prvi poraz okupatorskih formacija u ratu u Bosni i Hercegovini. Veličina pobjede je još veća jer je na području koje je oslobođeno bila iznimno velika koncentracija neprijateljskih snaga. Odlučnom operacijom oslobođeno je područje od cca 1.800 četvornih kilometara s gradovima Mostar, Čapljina i Stolac te njihovom okolicom.

U vojnom smislu, ova briljantna operacija sigurno će biti predmetom izučavanja. Također se iskreno nadamo, kako će se ovoj temi posvetiti ozbiljni znanstvenici i povjesničari, da bi se onemogućiti ovakvi neutemeljeni istupi nevjerodostojnih pojedinaca", poručili su iz Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Mostara.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo