Bosna i Hercegovina     | 12.06.2020. 10:49 |

Digitalna transformacija jedinstvena prilika za bolju javnu upravu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Digitalna transformacija jedinstvena je prilika za bolju javnu upravu u Bosni i Hercegovini, jedan je od zaključaka prve online konferencije o temi "Vlade u BiH na putu digitalne transformacije".

Na dvodnevnoj konferenciji je učestvovalo više od 130 međunarodnih i bh. stručnjaka i donosioca odluka sa svih nivoa vlasti, koji su govorili o iskustvima korištenja novih tehnologija u odgovoru na pandemiju koronavirusa Covid-19 i mogućnostima za ubrzano unapređenje kvaliteta javnih usluga i javne uprave.

Konferenciju su organizirali Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Ambasada Velike Britanije u BiH kako bi se osigurao prostor za dijalog i razmjenu iskustava i najboljih praksi, te podstakla digitalizacija uprave, njegovanje digitalne ekonomije i ohrabrivanje razvoja informacijskog društva.

Tokom proteklih mjeseci su napravljeni pozitivni iskoraci u oblasti digitalizacije i e-uprave za efikasniju, inkluzivniju i transparentniju administraciju i javne usluge.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matt Field naglasio je da je u teškom periodu pandemije postalo jasno da digitalna transformacija nije samo poželjna, već i neophodna za efikasan i funkcionalan javni sektor.

- Kriza je samo naglasila koliko važne i inkluzivne mogu biti digitalne usluge, posebno za marginalizirane grupe koje su najviše osjetile posljedice - dodao je Field.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera istaknula je da je namjera otvoriti dijalog i razmjenu znanja između institucija vlasti na svim nivoima i stručnjaka.

- Zadovoljni smo, jer su tokom ova dva dana učesnici čuli brojne primjere iz BiH o značajnoj digitalnoj transformaciji koja se u svega nekoliko sedmica uspješno provela u oblastima obrazovanja, javnih usluga i funkcioniranja javnih institucija - kazala je Nedera.

Kako je dodala UNDP je posvećeni pružanju podrške svim nadležnim i ključnim institucijama da bi e-uprava i e-usluge što prije postali dio svakodnevnice.

Razmjena znanja i najboljih praksi je korak ka unapređenju postojećih procesa i sistema, ka brzom provođenju inovativnih rješenja za pomoć društvu, upravi i privredi u prevazilaženju ove i budućih kriza, korištenjem tehnologije za iznalaženje pozitivnih rješenja.

Globalna iskustva ukazuju da tehnologija može značajno smanjiti opterećenje i troškove javnih usluga. Korištenjem tehnoloških rješenja Vlada Velike Britanije je optimizirala svoj rad, te uspješno odgovorila na 600 posto povećanje zahtjeva za javnim uslugama tokom pandemije.

Kako bi se kreirala platforma za saradnju putem koje će se razgovarati o vizijama, iskustvima i rješenjima za novu generaciju uprave u Bosni i Hercegovini, najavljeno je uspostavljanje mreže predstavnika vlasti i stručnjaka za digitalnu transformaciju, saopćeno je iz UNDP-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Cameron traži od Izraela da ne uzvrati Iranu

Radnici britanske statističke agencije glasali za štrajk

Modernizovana Gradska tržnica u Gračanici uz podršku Evropske unije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana