Bosna i Hercegovina     | 12.06.2020. 16:24 |

Videonadzor u užoj starogradskoj jezgri-Stari Grad pokriven sa 140 kamera

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Oko 140 kamera postavljeno je na brojnim lokacijama na području općine Stari Grad da bi se podigao stepen sigurnosti stanovništva i njihove imovine, a sve kamere uvezane su sa Prvom policijskom upravom Stari Grad gdje se vrši 24-satni nadzor.

Općina Stari Grad finansirala je uvođenje videonadzora u svim osnovnim i srednjim školama na toj teritoriji, na sedam ulaza/izlaza iz općine, kompletnoj Aleji ambasadora od Bentbaše do Kozije ćuprije, a u posljednjoj fazi projekta izvršeno je servisiranje videonadzorne opreme kojom je pokriveno uže starogradsko jezgro.

- Užu jezgru inače pokrivaju 24 kamere koje su ranije servisirane i sistem podignut na vrhunski nivo s obzirom na to da videonadzorna oprema ima brojne analitičke funkcije, mogućnost pregleda arhive, slika, snimaka – navodi se.

Snimak sa kamera pohranjuje se na server smješten u prostorijama Prve policijske uprave, a prenosi bežičnim putem.

Nadzor nad videosistemom ima Prva policijska uprava, ali je instaliranje opreme i održavanje sistema u potpunosti finansirala Općina Stari Grad da bi se sigurnost građana, ali i turista podigla na viši nivo.

Cilj je sistemom videonadzora poboljšati operativni rad policije, a djeluje i preventivno na one koji su skloni nezakonitim aktivnostima.

Inače, projekt uspostave i servisiranja videonadzora realizirala je općinska Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, a sve projektne lokacije su prethodno definisane u skladu sa prioritetima iz Akcionog plana za provođenje strategije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (2018. - 2021.).

- Povodom završetka projekta servisiranja opreme u užoj jezgri teren su obišli općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Prve PU Safet Šabović, Mirza Hadžiabdić iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS i Edin Mahmutović iz Agencije DSC koja je izvodila radove - saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'